“Ako se utvrdi da je netko znao da imaju temperaturu, to je dovoljan razlog da snosi sankcije”

Jasmina Grgurić Zanze
8. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Svih 49 evakuiranih polupokretnih korisnika s drugog kata županijskog Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu pokazuje simptome bolesti, 10 ih je pozitivno na koronavirus, nalazi za ostale se čekaju i bit će poznati tijekom dana, kada bi trebale biti utvrđene i okolnosti zaraze, ali i odgovornost i sankcije. Simptome pokazuje i petero djelatnika, potvrđeno je na današnjoj konferenciji Stožera za civilnu zaštitu Splitsko-dalmatinske županije.

Vili Beroš u Splitu (Snimak zaslona/N1)

Najvažnije pitanje na koje još uvijek nema odgovora jest kako je moguće da se tek sada reagiralo zbog koronavirusa u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe ako su korisnici imali temperaturu proteklih deset dana. Ukoliko se pokažu propusti i odgovornost, sankcija će sigurno biti, jasna je poruka s današnje konferencije Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, na koju su stigli i ministar zdravstva Vili Beroš i Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Razmišljaju o testiranju svih korisnika i djelatnika

“Evakuirano je 49 bolesnika od 318 korisnika te se oni nalaze u KBC-u Split. Dvoje ih ima srednje teške tegobe te zahtijevaju aplikaciju kisika, ali nitko nije na respiratoru. Ostali pokazuju blaže simptome bolesti. Prosjek godina im je 86, s tim da ih je 22 starije od 90 godina” – rekao je Beroš.

Korisnicima splitskog Doma u bolnici je napravljena kompletna obrada srca pluća i krvnih nalaza, a ravnatelj bolnice Julije Meštrović je potvrdio da su korisnici dobro zbrinuti i da dobivaju najbolji mogući tretman. U tijeku je i epidemiološko postupanje u ostalim dijelovima Doma za starije i nemoćne, a svi djelatnici koji su bili u kontaktu s evakuiranim korisnicima bit će testirani i nalaze se u samoizolaciji.

Deset nalaza korisnika do sada je potvrđeno pozitivnih, dok će ostali biti poznati kasnije. Svrha je zaustaviti daljnje širenje bolesti te najbolje što je moguće zbrinuti dosad oboljele te dezinficirati sve prostorije. Također, razmišlja se o testiranju svih korisnika i djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.

Župan najavio da će netko snositi odgovornost

Župan Blaženko Boban rekao je da će sankcija biti ukoliko se pokažu propusti i ustanovi odgovornost.

“Zatražio sam izvještaj ravnatelja i stručnih službi da me kronološki izvijeste o svemu što se događalo u zadnje vrijeme. Također, epidemiolozi će napraviti izvid kako bismo u konačnici donijeli odluku o daljnjem postupanju” – kazao je Boban.

Ministarstvo domovima za starije zabranilo posjete zbog koronavirusa!

Ministrica Vesna Bedeković podsjetila je kako je u zadnja četiri tjedna izdan čitav niz preporuka domovima s ciljem zaštite od koronavirusa. Prva preporuka bila je 27. veljače kada su u domovima zabranjene sve posjete. Preporuka je ponovljena 13. ožujka s naglaskom na zabranu posjeta, dok je 25. ožujka Nacionalni stožer odredio organizaciju rada u ovim ustanovama koje su na dnevnoj bazi dužne izvještavati o promjenama. I Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je jasne preporuke o prevenciji koronavirusa i postupanju ukoliko do zaraze dođe još 27. veljače.

Temperatura je dovoljna za sankcije

Ministrica je kazala kako je nitko iz Doma nije obavijestio u promjenama u zdravstvenom stanju korisnika u proteklih deset dana te kako o tome nije imala nikakve informacije sve do ponedjeljka kada je glavna sestra uputila poziv epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo. Ostaje pitanje kako je moguće da nije bilo promptne reakcije sve do neki dan, ako su korisnici deset dana imali povišenu tjelesnu temperaturu.

“I mi tražimo odgovor na pitanje zašto korisnici nisu ranije testirani i čim saznamo dalje ćemo postupati.  Očekujemo taj odgovor danas. Ako se utvrdi da je netko znao da štićenici imaju temperaturu, to je dovoljan razlog da snosi sankcije ” – kazao je Beroš.

Ministar je dodao da će iz ovog slučaja proizići dodatne upute domovima za postupanje.

Dojava epidemiološkoj službi stigla je tek u ponedjeljak oko 10 sati, kada su napravljeni prvi testovi i izvidi u domu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap