Želite novčanu pomoć, a primate inozemnu mirovinu? Evo što morate napraviti

Jasmina Grgurić Zanze
2. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon što je većina umirovljenika već dobila Vladinu novčanu pomoć zbog rasta troškova života, isti iznosi od 60 do 160 eura bit će u prosincu isplaćeni i korisnicima inozemnih mirovina. Pravo ostvaruju i oni koji uopće nemaju hrvatsku mirovinu. Do kraja studenoga moraju dostaviti izvadak o mirovini za rujan i broj računa u banci.

Euri

Ilustracija: Pixabay

Više od 637 tisuća umirovljenika dobilo je Vladin jednokratni dodatak u iznosu od 60 do 160 eura, ovisno o visini mirovine. Novčanu pomoć dobit će i oni umirovljenici koji primaju inozemnu mirovinu. Kako bi ostvarili pravo na dodatak, moraju dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine do kraja studenoga Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Pravo ostvarujete čak i ako nemate hrvatsku mirovinu, već vam ona pristiže samo iz inozemstva.

Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz računa

Novčanice eura u rukama
Dugo očekivani dodatak sjeo je većini, a nas zanima kako ćete ga potrošiti

– Podsjećamo korisnike hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnike samo inozemne mirovine te korisnike hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja zbog ublažavanja posljedica rasta troškova života, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o iznosu mirovine za rujan 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja, poručili su danas iz Mirovinskog.

Dokaz može biti:

  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2023. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti podružnici HZMO-a u vašem mjestu, poštom ili osobno, s popunjenom tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Uz dokaz o mirovini dostavite i broj bankovnog računa

Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Hrvatskoj.

– Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (700 eura), dodatni uvjet za isplatu jednokratnog novčanog primanja i prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH 15. rujna, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Hrvatskoj, napominju iz HZMO-a.

Visina dodatka od 60 do 160 eura, isplata u prosincu

Jednokratna novčana pomoć bit će isplaćena najkasnije u prosincu 2023. godine, a o točnom datumu, kažu, korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Iznosi jednokratnih dodataka i cenzusa za isplatu | Foto: Mirovina.hr

Umirovljenici s inozemnim elementom dobit će jednake iznose kao i ‘domaći’ umirovljenici. Za one s mirovinom do 300 eura dodatak iznosi 160 eura. Ako vam je mirovina od 300,01 do 435 eura, dobit ćete 120 eura, a 80 eura u slučaju da su primanja od 435,01 do 570 eura. Oni s mirovinom od 570,01 do 700 eura ostvaruju pravo na 60 eura dodatka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap