Vrhovni sud kritizirao Medveda zbog pripadnika HVO-a: ‘On narušava neovisnost sudbene vlasti’

Milan Dalmacija
24. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon što je ministar branitelja Tomo Medved izjavio da očekuje da Visoki upravni sud odbije sve tužbe pripadnika HVO-a zbog ostvarivanja prava u Hrvatskoj, priopćenjem su reagirali na Vrhovnom sudu. Ističu kako Medved svojim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti i vrši pritisak na sudove.

Ministar branitelja Tomo Medved Snimak zaslona/N1

Nakon što je Ustavni sud donio odluku po kojoj bivši pripadnik HVO-a Ivo Lamešić ima pravo na sva prava koja imaju i pripadnici Oružanih snaga RH tijekom Domovinskog rata, oglasio se i ministar branitelja Tomo Medved. Sličnih tužbi ima više od stotinu pa je moguće da će i drugi pripadnici HVO-a također nastojati ubrzati procese o kojima se odlučuje o ostvarivanju njihovih materijalnih prava.

– Navedena odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava. Naime, Ustavni sud ocjenjujući tužbeni zahtjev je vratio Visokom upravnom sudu na ponovno odlučivanje, prenosi HRT riječi ministra Medveda uoči jučerašnje sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Medved ima očekivanja od Visokog upravnog suda

Važna presuda Ustavnog suda: Pripadniku HVO-a priznat status ratnog vojnog invalida

Medved je dodao da je neprihvatljivo sa se isto pravo po istoj osnovi koristi u dvije države, što je, prema njegovim riječima, predmet u slučaju Lamešić. Istaknuo je kako očekuje od Visokog upravnog suda da odbije takve zahtjeve.

– Mi smo 2017. godine u Zakonu jasno propisali, znači osigurali sigurnost primanja za one pripadnike HVO-a koji su do tada bili na redovitoj isplati i koji su prošli kompletnu proceduru reguliranja statusa i u BiH i u Hrvatskoj. Stoga smatram da Ustavni sud, sagledavajući tužbeni zahtjev i tumačeći članak 139 i 140 Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata nije sagledao meritum odnosno cjelovitost i očekujem od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće, poručio je Medved.

Pritisak na nositelje sudbene vlasti

Na njegove je riječi, umjesto Visokog upravnog suda, reagirao Vrhovni sud priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

– U vezi jučerašnje izjave ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika vlade Tome Medveda u Dnevniku HRT-a kojim je komentirao odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske te iskazao “očekujem od Visokog Upravnog suda da će kao i što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće” ističemo sljedeće: Krajnje je neprimjereno da potpredsjednik vlade i ministar u vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način, jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.

Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu sa očekivanjima izvršne vlasti. Na taj način povrijeđeno je temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti. Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno, da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete, stoji u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik, sudac Željko Pajalić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap