Vlada podiže neoporezivi dio nagrada radnicima za staž i otpremnina za umirovljenje, ali samo privremeno

Milan Dalmacija
20. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

U javnom se savjetovanju nalaze izmjene Pravilnika o porezu na dohodak kojima će se, između ostalog, povećati neoporezivi dio nagrada radnicima po ostvarenom stažu, ali i otpremnina prilikom odlaska u mirovinu. No, to je samo krizna mjera, pa će otpremnine za buduće umirovljenike izglasavanjem izmijenjenog Zakona o radu – biti ukinute.

novac

Foto: Unsplash

Ministarstvo financija je protekloga četvrtka u javno savjetovanje uputilo prijedlog izmjena Pravilnika o porezu na dohodak. Njime će se u sklopu paketa protuinflacijskih mjera Vlade povećati neoporezivi dio za šest primitaka kojima poslodavci, uz plaće, stimuliraju svoje radnike.

Vlada je tim izmjenama djelomično prihvatila prijedloge Hrvatske udruge poslodavaca. Za umirovljenike i one koji će to uskoro postati, najvažnije je nekoliko promjena.

Neoporezivi dio nagrade radnicima za navršenih 15 godina staža se podiže na 2.000 kuna, za 20 godina na 2.500, za 25 godina na 3.000, za 30 godina na 3.500, za 35 godina na 4.000 kuna, a za one s 40 godina staža, neoporezivi dio nagrade se penje na 5.000 kuna. Maksimalni iznos novčanih nagrada za radne rezultate i druge stimulacije radnicima podiže se na 7.500 kuna.

Podiže se i neoporezivi dio otpremnine prilikom odlaska u mirovinu. Umjesto dosadašnjih 8.000 kuna, radnici će prilikom odlaska u mirovinu moći dobiti 10.000 kuna za svaku godinu rada.

Povećanje, a potom i ukidanje otpremnine

Nakon što isteknu krizne mjere Vlade, a to se očekuje s travnjem sljedeće godine, radnici koji odlaze u mirovinu će ostati bez svojih otpremnina. Naime, izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji je u kolovozu prošao javno savjetovanje, ukidaju se otpremnine za radnike koji odlaze u mirovinu.

– Iznimno od stavka 1. ovoga članka, otpremninu ne ostvaruje radnik kojem se ugovor o radu otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem te radnik koji u trenutku otkazivanja ugovora o radu ima najmanje navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, stoji u izmijenjenom stavku 2. članka 126. Zakona o radu.

Dakle, izmjene Pravilnika o porezu na dohodak će biti kratkotrajne, za vrijeme krize, a da Vlada ne misli odustati od ukidanja otpremnina za buduće umirovljenike je proteklog tjedna potvrdio ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić.

– Prijedlog je i da nema otkaznog roka ni otpremnine za radnike starije od 65 godina i s 15 godina staža, ako se drugačije ne dogovore radnik i poslodavac. Tu smo htjeli potaknuti da poslodavci, ako radnik želi ostati raditi nakon navršenih 65 godina, a ispunjava sve uvjete za mirovinu, nemaju obvezu isplate otpremnine. Netko tko ispuni uvjete za mirovinu ne da neće biti nezbrinut, nego će ostvariti mirovinu i onda poslodavac nema obvezu isplate otpremnine. Tako stimuliramo i poslodavca, ali i radnika, da ako želi može ostati i duže u svijetu rada, ali ostavili smo u domeni da se dogovore radnik i poslodavac, pojasnio je Piletić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap