Ustavno vijeće je odobrilo Macronovu mirovinsku reformu, podiže se dob za umirovljenje

Ana Kanazir
14. travnja 2023.
Mirovine
A- A+

Ustavno vijeće je odobrilo spornu mirovinsku reformu Emmanuela Macrona o podizanju dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine. Ovime je odbačena ideja referenduma oko reforme, a mogući su i novi prosvjedi brojnih nezadovoljnih Francuza. Ipak, neki dijelovi reforme su izbačeni zbog pravnih nedostataka. Kako bi sve stupilo na snagu, Macron je i potpisao zakon o ovoj reformi.

macron

Foto: Emmanuel Macron | Youtube screenshot

crno-bijela fotografija prosvjeda
Neredi u Francuskoj: Prosvjednici kamenovali policiju i zapalili omiljeni Macronov restoran

Kao što smo već pisali ovdje, Macron je odavno najavio ovu reformu, a kaže kako je provodi da bi se spasio mirovinski sustav Francuske. Ipak, to je izazvalo brojne prosvjede i nerede u zemlji, a sada se čini kako bi i odluka Ustavnog vijeća mogla imati loš utjecaj na stanovnike.

Najviše ustavno tijelo Francuske je odobrilo ovu reformu i dalo zeleno svijetlo Macronu za poduzimanje njegovih namjera. Ipak, Ustavno vijeće je poništilo neke od članaka reforme zbog pravnih nedostataka, a Macron je potpisao zakon o reformi, navodi BBC.

Podsjećamo kako je problematičan i način donošenja ove reforme, odnosno posebnim ustavnim postupkom Vlade je mirovinska reforma pogurana bez glasanja u parlamentu. Više o tome možete vidjeti u ovom tekstu.

Očekuju se novi prosvjedi pa su podignute barijere na ulicama u blizini zgrade Vijeća, a i policija je raspoređena na ulici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap