Macron ne odustaje od mirovinske reforme: ‘Bio bih sretniji da se ovo ne događa, ali reforma je nužna’

Ana Kanazir
23. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i dalje ne odustaje od reforme mirovinskog sustava i pomicanja dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godina. Iako prosvjedi po ulicama Francuske traju cijelo vrijeme, a najavljen je i novi štrajk, predsjednik tvrdi kako je mirovinska reforma u Francuskoj nužna i kako se ne može izbjeći.

macron

Foto: Emmanuel Macron | Youtube screenshot

Macron se po prvi puta od donošenja reforme obratio javnosti u televizijskoj emisiji vezano uz uvođenje reforme, a rekao je kako on ne uživa u donošenju te odluke, ali kako je ona nužna da bi se održao mirovinski sustav. Kao što smo već pisali ovdje, mirovinska reforma u Francuskoj je prihvaćena posebnim ustavnim postupkom, bez glasanja u parlamentu.

macron
Macronova mirovinska reforma izazvala burne reakcije: U Francuskoj traju veliki prosvjedi, a policija bacala suzavce

‘Reforma je nužna’

Predsjednik je otkrio koje su prednosti reforme, ali i kako bi se ona trebala provesti do kraja 2023. godine.

– Ova reforma je nužna, ali me ne veseli. Bilo bi mi draže da to nisam učinio, rekao je i otkrio kako bi reforma trebala stupiti na snagu do kraja 2023. godine. Objasnio je i kako reforma nije luksuz niti užitak, već se radi o nužnosti.

Dodao je i kako će 1.8 milijuna umirovljenika vidjeti promjene u mirovinama, odnosno mirovine će se povećati u prosjeku za 600 eura godišnje, navodi Euronews.

Postao je vrlo nepopularan, a osudio je i nasilje

Rekao je i kako je znao da će njegova odluka izazvati nepopularnost u narodu.

– Između kratkoročnih dobrih rezultata u istraživanju javnog mnijenja i zadovoljavanja interesa naroda, ja biram ovo drugo. Ako treba prihvatiti nepopularnost, prihvatit ću je, rekao je Macron.

Kako je poznato, u prosvjedima sudjeluje puno ljudi, a na ulicama je i policija koja kažnjava prosvjednike i baca suzavce. Isto tako, danas počinje i ponovni štrajk, a predsjednik je strogo osudio korištenje nasilja u prosvjedima. Rekao je kako ljudi imaju pravo na prosvjede na ulicama, ali i kako korištenje nasilja nije prihvatljivo.

macron
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap