Umirovljenicima u BiH danas počela isplata akontacije usklađivanja mirovina

Jasmina Grgurić Zanze
5. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Akontacijsko usklađivanje mirovina umirovljenicima u Bosni i Hercegovini donosi pet posto veće mirovine. Isplata je počela danas, a riječ je o usklađivanju koje se inače događa u travnju s isplatom razlike od siječnja. Ako se tada pokaže da su kretanja BDP-a i cijena veća od pet posto, bit će im isplaćena razlika za sve mjesece.

Muškarac unosi PIN na bankomatu kako bi pristupio svom računu s kojeg će mu biti povučen novac.

Bankomat | Foto: Unsplash / Eduardo Soares

Dok hrvatski umirovljenici čekaju isplatu siječanjskog usklađivanja mirovina, za koje se još uvijek ni ne zna koliko će točno iznositi, onima u Federaciji Bosne i Hercegovine danas počinje isplata akontacije usklađivanja mirovina. Riječ je o usklađivanju koje se inače događa u travnju, sa zaostacima za prethodne mjesece. Ako se u travnju pokaže da su kretanja BDP-a i cijena veća, isplatit će im se razlika za sve mjesece.

Najniža mirovina 565 konvertibilnih maraka

Susjedima stižu pet posto veće mirovine, ali nisu zadovoljni: 'Što ćemo s 15 eura?'

Akontacijsko usklađivanje mirovina iznosi pet posto, odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Usklađivanje se primjenjuje na sve mirovine,  počevši od 1. siječnja, osim mirovina ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom najnižih i zajamčenih mirovina.

– Najniža mirovina  za siječanj 2024 godine, čija isplata će biti realizirana 5. veljače, iznosi 565,18 konvertibilnih maraka, zajamčena 674,52, dok najviša mirovina prema Zakonu o MIO/PIO, koji je bio na snazi do 1. ožujka 2018, iznosi 2.757,74 konvertibilnih maraka. Najviša mirovina prema važećem Zakonu do daljnjega ostaje 2.800 KM, obavijestili su iz Zavoda.

Ujednačavanje mirovina pripadnicima oružanih snaga

Također, korisnicima prava po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH, a koji su ostvarili mirovine nakon 1. ožujka 2018. godine, obavit će se ujednačavanje mirovina u visini od 29 %, počevši od 1. siječnja 2024. godine, sukladno odredbama Zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u OS BiH.

Ipak, umirovljenici u BiH su razočarani. Što će im, kažu, 30 konvertibilnih maraka više. Traže veća prava, izmjenu zakona, izvanredno usklađivanje prema inflaciji, a najavljuju i nove prosvjede, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap