Susjedima stižu pet posto veće mirovine, ali nisu zadovoljni: ‘Što ćemo s 15 eura?’

Jasmina Grgurić Zanze
31. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Pet posto veće mirovine umirovljenici u Bosni i Hercegovini dobit će u veljači za siječanj. Riječ je o usklađivanju koje bi inače stiglo u travnju sa zaostacima za prethodne mjesece. Ako se u travnju pokaže da su kretanja BDP-a i cijena veća, isplatit će im se razlika za sve mjesece. Ipak, umirovljenici su razočarani. Što će im, kažu, 30 konvertibilnih maraka više. Traže veća prava, izmjenu zakona, izvanredno usklađivanje prema inflaciji, a najavljuju i nove prosvjede.

Umirovljenicima u BiH pet posto veće mirovine Foto: Pixabay

Pet posto veće mirovine u veljači dobit će umirovljenici Bosne i Hercegovine, o čemu smo pisali ovdje. Riječ je inače o redovnom travanjskom usklađivanju, s retroaktivnom isplatom od siječnja, no Vlada FBiH odlučila je isplatiti ‘povišicu’ ranije.

Prema sadašnjim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena u omjeru 50:50, postotak usklađivanja trebao bi u konačnici biti između 6 i 7 posto. Potpuni podaci bit će poznati tek u travnju pa ako bude odstupanja u odnosu na ovo akontativno usklađivanje, razlika od siječnja do travnja bit će isplaćena umirovljenicima u travnju.

Pet posto donosi im samo 30 konvertibilnih maraka više

Najniža mirovina za prosinac iznosila je 538,27 konvertibilnih maraka, a s povećanjem od pet posto iznosit će 564 KM. Zbog inflacije i sve težeg položaja umirovljenika, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se u petak s ravnateljem Federalnog zavoda MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu s člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje mirovina počevši od 1. siječnja 2024. godine. Upravni odbor Zavoda donio je ovu odluku u petak, a Vlada je u ponedjeljak prihvatila i izglasala na elektronskoj sjednici.

Ipak, s ovom mjerom tamošnji umirovljenici nisu zadovoljni, jer im 5 posto u prosjeku donosi tek 30 maraka više, odnosno oko 15 eura. U udruženjima penzionera smatraju da su politički lideri ostali nijemi na njihove apele za adekvatnijim mjerama socijalne zaštite. Političari se, kažu, pozivaju na zakone čije izmjene je lako donijeti ako postoji volja.

Umirovljenici najavljuju nove prosvjede za veća prava

– Nama trebaju pod hitno izmjene zakona o PIO-u koje će omogućiti izvanredno usklađivanje penzija s rastom inflacije, s ekonomskim poremećajem, kaže Haso Halilović, predsjednik Saveza penzionera TK-a, piše Federalna.ba.

Prosvjed umirovljenika: "Stariji ljudi umiru češće zbog nedostatka sredstava za život!"

Što će na kraju dobiti, nisu ni sami sigurni. Ipak, nadaju se da bi izborna godina mogla prevagnuti u njihovu korist. Podsjetimo, umirovljenici su u Tuzli održali nekoliko prosvjeda na kojima su tražili veća prava, a sada najavljuju nove prosvjede. Zahtjevi koji se odnose na 52 posto prosječne plate, sigurniju zdravstvenu zaštitu, ali i cjelokupan bolji položaj penzionera u društvu stoje pod upitnikom, a da nitko od nadležnih na njih odgovorio.

– Mi imamo tiranski odnos vlasti prema svim ugroženim kategorijama, radnicima, socijalnim slučajevima, i mi se moramo se boriti da bismo to riješili. Ako vlast vodi uličarsku politiku, onda rješenja treba tražiti na ulici, poručuje Vehid Jahić, predsjednik Stranke penzionera Tuzla.

Nadaju se da će se politički lideri uhvatiti u koštac s izazovima socijalne pravde i pružiti konkretna rješenja koja će osigurati dostojanstven i siguran život za one koji su svoj radni vijek posvetili izgradnji društva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap