Susjedni umirovljenici traže veće mirovine, Vlada im poručuje: ‘To trenutno nije moguće’

Jasmina Grgurić Zanze
10. srpnja 2024.
Mirovine
A- A+

Muku s malenim mirovinama u jeku poskupljenja muče i umirovljenici Federacije Bosne i Hercegovine. Savez udruženja penzionera tražio je deset posto povećanja mirovina, ali i isplatu jednokratnog dodatka. Međutim, za izvanredno povećanje trebalo bi mijenjati Zakon PIO, što Vlada trenutno nema namjeru činiti. Također, nema ni sredstava za isplatu novčane pomoći pa su susjedni umirovljenici počeli potpisivati peticiju, nakon čega nisu isključeni ni prosvjedi.

igraju šah

Ilustracija | Foto: Unsplash

Susjedi žele usklađivanje mirovina po povoljnijoj formuli, ali i jednokratni dodatak, a za to su se odlučili boriti. Tako trenutno umirovljenici BiH potpisuju peticiju i traže izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), o čemu smo pisali ovdje. Savez udruženja penzionera FBiH traži i izvanredno povećanje mirovina.

Pokušaj amandmana na Zakon PIO nije uspio

Da bi se penzije u Federaciji u ovoj godini izvanredno povećale, potrebne su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koje u ovoj godini nisu u planu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine niti Parlamenta Federacije BiH, odgovoreno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na zastupničko pitanje federalnog zastupnika Almedina Aliefendića, piše Faktor.ba. Delegati u Domu naroda koji su htjeli amandmanski djelovati na Zakona o PIO, odbijeni su.

Ruke koje drže novac
Umirovljenicima u susjednoj zemlji obećana jednokratna pomoć i još nekoliko pogodnosti

– Htjeli smo amandmanski djelovati na zakon i uputiti zahtjeve penzionera. Nije sve idealno u penzionom sistemu. Ministar Adnan Delić se hvalio povećanjem penzija, a ta povećanja su iz vremena Vlade FBiH premijera Fadila Novalića. A zahtjevi penzionera od skora jesu da se povećanje penzija veže za prosječnu plaću u FBiH i potrošačku korpu te da im se isplati jednokratna pomoć od po 100 i 200 konvertibilnih maraka. Redovna procedura ovog zakona je bila šansa da amandmanski djelujemo, rekao je još prošlog mjeseca na sjednici Doma naroda FBiH delegat Haris Zahiragić.

Umirovljenicima u Federaciji BiH penzije su u ovoj godini povećane za 6,55 posto, dok su u Republici Srpskoj rasle za 9,2 posto. Tražili su stoga da im se penzije povećaju za još 3,5 posto, što bi u zbiru za ovu godinu iznosilo oko 10 posto. Usporedbe radi, Hrvatska je lani imala rekordan rast mirovina kroz dva usklađivanja i još neke Vladine izmjene koje se tiču najnižih i obiteljskih mirovina. Ove godine mirovine su rasle siječanjskim usklađivanjem za 4,19 posto, dok se od 1. srpnja očekuje povećanje za više od sedam posto, o čemu više možete pročitati ovdje.

Vlada: Nema ni za povećanje, a ni za jednokratnu pomoć

– Zahtjev za povećanje penzija za 10 posto počevši od decembra 2023. godine nije pravno i faktički moguće realizirati. Preduvjet za realizaciju povećanja penzija jeste izmjena Zakona o PIO, a koja nije planirana Planom Vlade FBiH i Parlamenta FBiH. U više navrata održani su sastanci kolegija Vlade FBiH s udruženjima penzionera na kojima su predstavljene financijske posljedice povećanja penzija od 10 posto, te je ukazano na odgovarajuće smetnje u realizaciji predmetnog zahtjeva. Zaključeno je da je riječ o vrlo složenim pitanjima na čijoj realizaciji će se sa predstavnicima udruženja penzionera iznalaziti rješenja, rekli su iz Vlade.

Kada je u pitanju jednokratna pomoć, ističu da u ovom momentu ne postoji financijska mogućnost za realizaciju. Potrebno je napraviti rebalans budžeta FBiH kojim bi se osigurala sredstva za tu namjenu. Iznos pomoći će se utvrditi kada bude poznato više informacija o ukupnoj financijskoj situaciji u Budžetu FBiH, odgovoreno je na zastupničko pitanje Aliefendića iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, piše Faktor.ba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap