Umirovljenici u susjedstvu i dalje nisu zadovoljni, a sada potpisuju peticiju

Ana Kanazir
7. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Umirovljenici diljem Federacije BiH potpisuju peticiju kojom traže izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Još ranije su iskazali svoje nezadovoljstvo iznosima mirovina, a sada su se odlučili napraviti korak naprijed. Naime, iako su se održali razgovori između Vlade i predstavnika Saveza udruge umirovljenika pomaka i dalje nema.

osoba potpisuje papire

Potpisivanje peticije | Foto: Unsplash

Susjedi žele usklađivanje mirovina po drugačijoj formuli, ali i jednokratni dodatak, a za to su se odlučili boriti. Tako trenutno umirovljenici u Federaciji BiH potpisuju peticiju i traže izmjene Zakona.

Ruke koje drže novac
Umirovljenicima u susjednoj zemlji obećana jednokratna pomoć i još nekoliko pogodnosti

Početkom lipnja su dvije udruge umirovljenika Federacije BiH bile na sastanku u sjedištu Vlade s premijerom i njegovim zamjenicima, ministrom rada i socijalne politike, a uz njih su prisustvovali i predstavnici Federalnog zavoda MIO.

Tada je dogovoreno kako će se osigurati sredstva za isplatu jednokratne pomoći, ali i kako će se nastaviti aktivnosti na formiranju Vijeća umirovljenika, o čemu smo pisali i ovdje. Ipak, ništa od ovoga se nije dogodilo, pa susjedi traže svoja prava i dalje.

Ono što zapravo traže je spomenutu jednokratnu pomoć, ali i usklađivanje mirovina prema rastu prosječne plaće i potrošačke košarice. Kako bi ostvarili ove ciljeve, trenutno je krenulo potpisivanje peticije koja će se na kraju dostaviti na odgovarajuće adrese, kako je otkrio Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruge umirovljenika, a piše jabuka.tv. Podsjećamo, usklađivanje bi se u Hrvatskoj moglo, prema prvim procjenama, odviti prema postotku većem od sedam posto s isplatom u rujnu, o čemu možete čitati u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap