Susjedni umirovljenici od Vlade traže povećanje mirovina: U suprotnom, najavljuju masovne prosvjede

Jasmina Grgurić Zanze
17. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Savez udruženja umirovljenika Federacije BiH održao je skupštinu na kojoj su jednoglasno usvojeni zahtjevi prema Vladi. Dva glavna zahtjeva su povećanje mirovina za 10 posto i jednokratna isplata pomoći od 50 i 100 eura, ovisno o visini mirovine. Najprije će prema vlasti ići s peticijom, a ako se i na nju ogluše, najavljuju masovne prosvjede diljem Bosne i Hercegovine.

Dva umirovljenika u razgovoru

Ilustracija| Foto: Pixabay

Umirovljenici Federacije Bosne i Hercegovine nisu zadovoljni usklađivanjem mirovina, koje im je ove godine isplaćeno u siječnju, uz razliku za travanj. Riječ je o ukupnih oko 6,6 posto, što nije osobito popravilo ekonomski položaj starijeg stanovništva, o čemu smo pisali ovdje. Od Vlade stoga traže povećanje mirovina i isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 i 200 konvertibilnih maraka, odnosno oko 50 i 100 eura. U suprotnom, ići će, kažu, u prosvjede.

Masovni prosvjedi ako se ne ispune dva glavna zahtjeva

Ruke koje drže novac
U BiH umirovljenici traže jednokratni dodatak i drugačije usklađivanje mirovina, a odluka je na premijeru

Skupština Saveza udruženja umirovljenika Federacije, na kojoj je ovih dana u Sarajevu 65 delegata bilo jednoglasno u zaključcima, iznijeli su svoje zahtjeve prema Vladi. Najprije traže povećanje mirovina kao i jednokratnu pomoć od po 100 i 200 KM. Ako Vlada FBiH ne ispuni barem glavne zahtjeve, slijede masovni prosvjedi u cijeloj Federaciji BiH, piše Faktor.ba.

– Skupština je trajala blizu četiri sata i svi smo jedinstvenog stava. Tražimo za 10 posto povećanje mirovina od prosinca 2023. godine. Isplaćeno nam je 6,55 posto, ostaje još 3,5 posto. Tražimo jednokratnu pomoć od po 200 KM za umirovljenike čije su mirovine do 1.000 KM i po 100 KM za one čije su mirovine više od 1.000 KM. Tražimo i izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, da se mirovine usklađuju prema prosječnom osobnom dohotku u FBiH i potrošačkoj korpi, a ne kako je sada slučaj, prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena, rekao je Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Prvo peticija, a ako se vlast ogluši, ide prosvjed

Trakić želi da usvojeni zahtjevi odmah idu prema Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

– U narednom periodu uslijedit će potpisivanje peticije među umirovljenicima o danas donesenim zaključcima, a koja će se po završetku proslijediti Vladi FBiH. Ako i nakon toga ne bude odgovora vlasti, uslijedit će prosvjedi upozorenja pred Vladom FBiH u Sarajevu na kojima će biti članovi upravnih odbora iz udruženja umirovljenika. Ako se i na to ogluši Vlada, u rujnu idemo s masovnim prosvjedima u cijeloj Federaciji, poručio je Trakić.

Skupštini u Sarajevu prisustvovao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, kao i direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Čuli su njihove zahtjeve, a za 21. svibnja zakazan je sastanak predstavnika umirovljenika iz FBiH s resornim ministrom Adnanom Delićem, piše Faktor.ba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap