Susjedi nisu zadovoljni usklađivanjem: Traže 13. mirovinu ili novčanu pomoć za umirovljenike

Jasmina Grgurić Zanze
27. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Umirovljenicima susjedne Bosne i Hercegovine usklađivanje je isplaćeno tri mjeseca ranije, no njihovi zahtjevi tu ne staju. Mirovine su im povećane pet posto, a sada traže ili 13. mirovinu ili da Vlada rebalansom u ožujku osigura sredstva za isplatu novčane pomoći umirovljenicima. Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, Redžo Mehić kaže kako će se zalagati i za povećanje najnižih mirovina kojih je više od 60 posto.

euro kovanice

Bosansko-hercegovački umirovljenici traže isplatu novčane pomoći | foto: Pixabay, vitaliy-m

Akontacijsko usklađivanje od pet posto isplaćeno je u veljači umirovljenicima Bosne i Hercegovine. Rezultat je to nastojanja udruženja umirovljenika da prije travnja starijim građanima u sve težem materijalnom položaju isplate veće mirovine, o čemu smo pisali ovdje. Međutim, kako je riječ o prosječnom povećanju od svega 15 eura, naši susjedi nisu zadovoljni pa traže od Federacije da poduzme daljnje korake u obliku 13. mirovine ili isplate novčane pomoći umirovljenicima.

Na rebalansu žele novčanu pomoć za umirovljenike

Muškarac unosi PIN na bankomatu kako bi pristupio svom računu s kojeg će mu biti povučen novac.
Umirovljenicima u BiH danas počela isplata akontacije usklađivanja mirovina

– Ako nema uvjeta za 13. mirovinu, tražit ćemo odmah da se rebalansom budžeta Vlade FBiH, koji će prema našim saznanjima biti u ožujku, osigura novčana pomoć za umirovljenike. Naravno, ta novčana pomoć neće biti ista za sve, nego u ovisnosti od visine mirovine, odnosno da oni s najnižim mirovinama imaju najviši postotak, dok bi oni s visokim ili vrlo visokim iznosima bili izostavljeni, rekao je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, Redžo Mehić.

Dok čekaju konačne podatke Federalnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za ovu godinu, koji će u konačnici pokazati hoće li redovno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti više od pet posto, Mehić je naglasio i da postoji još jedna varijanta. To je da Vlada FBiH poveća iznos najniže mirovine, piše Ljportal.com. Smatraju, kažu, da postoje uvjeti za tu odluku.

‘Želimo da Vlada podigne iznos najniže mirovine’

– Želimo da Vlada u postojećem zakonu nađe rješenje i da se podigne iznos najniže mirovine, a takvih je više od 60 posto u FBiH – kazao je Mehić.

Zahtijevat će, ističu, pronalaženje rješenja za njihovu tešku materijalnu situaciju na način kako to rade susjedne Hrvatska i Srbija. Ustrajat će, ističe, da se ispravi nepravda prema korisnicima mirovina koji su se ni krivi ni dužni našli u takvoj situaciji da su im primanja niža od najnižih.

Također, postoji mogućnost da će redovno usklađivanje u travnju biti veće od isplaćenih pet posto, a prema sadašnjim projekcijama moglo bi biti veće od šest posto. U tom slučaju umirovljenicima će biti isplaćena razlika za prethodne mjesece.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap