Iz Zavoda za mirovinsko otkrili koliko umirovljenika plaća porez na mirovinu

Jasmina Grgurić Zanze
11. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Porez na mirovinu plaća čak 35 posto umirovljenika. Riječ je o gotovo 364.000 korisnika, otkrili su za Mirovina.hr iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Dakle, otprilike svaki treći umirovljenik porezni je obveznik. Prosječna mirovina iznosi 579 eura te premašuje osobni odbitak od 560 eura, što znači da prosječni umirovljenik mora plaćati porez na mirovinu. Izračunali smo koliko porez košta zagrebačke umirovljenike, čija je mirovina iznadprosječna.

Umirovljenici šetnja

Umirovljenici | Ilustracija, Pixabay

Hrvatska isplaćuje 1.039.983 mirovina umirovljenicima u Hrvatskoj. Njihova primanja u prosjeku iznose 579,97 eura, što čini 43,7 posto udjela u prosječnoj plaći. Na mirovine se, kao i na ostala primanja, plaća porez. Osobni odbitak u slučaju mirovina iznosi 560 eura, što znači da svi koji imaju iznad tog iznosa, moraju platiti porez na mirovinu. Kako vidimo, prosječna mirovina prelazi osobni odbitak pa tako lako zaključujemo da prosječni umirovljenik mora platiti porez.

Nakon usklađivanja mirovina bit će ih još više

Porez plaća čak 35 posto umirovljenika, odnosno otprilike svaki treći, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Riječ je o gotovo 364.000 korisnika. Vlada je povećala osobni odbitak od siječnja ove godine za oko 30 eura, međutim rastu i mirovine pa je tako sve više onih koji moraju platiti porez. Uskoro stiže srpanjsko usklađivanje, s isplatom u rujnu, kada će mirovine iznova rast, a rast će time i krug poreznih obveznika.

– Na mirovini za travanj, na temelju Zakona o porezu na dohodak, obračunat je porez na mirovinska primanja za 363.961 korisnika, kazali su nam iz HZMO-a.

Nakon usklađivanja porez će morati početi plaćati i varaždinska umirovljenica Karolina (podaci poznati redakciji). Naime, tek je otišla u mirovinu, a prema rješenju ona joj iznosi 550 eura. Nakon usklađivanja, prijeći će iznos osobnog odbitka te na tu razliku plaćat će porez, o čemu smo pisali ovdje.

Prosječan umirovljenik u Zagrebu plaća 7,31 euro

Računanje eura
S usklađivanjem mirovina nekima stiže i porez: Karolina će morati platiti 30 eura

Uzmemo li u obzir da će mirovine srpanjskim usklađivanjem okvirno rasti oko šest posto, to bi u slučaju Karoline značilo mirovinu od 583 eura. Dakle, u tom slučaju porezni limit prelazi za 23 eura. Taj se iznos ujedno gleda kao osnovica na koju plaća porez. Niža stopa poreza na dohodak u Varaždinu je 22 posto. Polovina, koliko se plaća na mirovine, iznosi 11 posto pa pomnoženo s osnovicom daje 2,53 eura mjesečno. Godišnje, riječ je o oko 30 eura poreza na dohodak.

Koliko ćete platiti poreza, ovisi o poreznim stopama koje su odredili gradovi i općine. Najčešće je riječ o nižoj stopi od oko 20 posto i višoj stopi od oko 30 posto, pri čemu se porez umirovljenicima obračunava prema nižoj stopi, umanjenoj za dodatnih 50 posto. Popis poreznih stopa za svaki grad i općinu možete pogledati na stranicama Porezne uprave na ovoj poveznici.

Zagreb je jedan od gradova s najvećim poreznim stopama. Ona niža je 23,60 posto, a viša 35,40 posto. Grad Zagreb ima i iznadprosječnu mirovinu koja iznosi 622 eura, o čemu smo pisali ovdje. Prosječan zagrebački umirovljenik tako poreznu osnovicu prelazi za 62 eura. To znači da će mjesečno morati plaćati oko 7,31 euro, što je godišnji izdatak od oko 87 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap