Povrat poreza za uzdržavanog člana obitelji: Evo tko i kako može ostvariti pravo

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Ako vaš supružnik nema prihode ili mu prihodi nisu veći od 3.360 eura godišnje, možete ga prijaviti na poreznu karticu kao uzdržavanog člana. Tako ćete ostvariti pravo na povrat poreza. Poreznoj upravi uzdržavanog člana možete prijaviti bilo kada tijekom godine kako biste ostvarili poreznu olakšicu. Uzdržavani član može biti i dijete, ali i roditelj s malim prihodima. Kako biste dobili povrat poreza za 2024. godinu, prijavu trebate napraviti najkasnije do kraja veljače 2025. godine.

Ilustracija: Rawpixel

Kako ostvariti pravo za uzdržavanog člana obitelji te tako dobiti poreznu olakšicu, odnosno povrat poreza, pitao nas je umirovljenik Damir. Naime, on prima samo mirovinu, a njegova supruga nema prihoda. Osobni odbitak, neoporezivi dio dohotka koji služi za podmirivanje osnovnih životnih potreba poreznog obveznika, u 2024. godini iznosi 560 eura. Osim djece i roditelja, uzdržavani član može biti i supružnik. Podsjetimo, Porezna uprava počela je u svibnju isplaćivati povrat poreza, a među primateljima su i brojni umirovljenici, o čemu smo pisali ovdje.

Supružnik ne smije imati prihod veći od 3.360 eura

novčanik
Porez mora platiti svaki četvrti umirovljenik: 'Inozemna mirovina mi je 288 eura, a porez 180 eura'

Uvjet je da uzdržavanom članu godišnji prihod ne prelazi iznos od šest godišnjih odbitaka, točnije ne smije zaraditi više od 3.360 eura godišnje, što je 280 eura mjesečno. No, gleda se godišnji prihod. Dakle, svi članovi obitelji koji ostvare manje prihode od 3.360 eura u 2024. godini mogu postati uzdržavani članovi.

U primitke se ne računaju razne socijalne potpore i davanja, među kojima je i nacionalna naknada za starije osobe. Na nacionalnu naknadu za starije osobe od ove godine pravo imaju sve osobe starije od 65 godina koje ne primaju mirovinu. Uvjet je da prihod po članu kućanstva ne prelazi 300 eura mjesečno, o čemu smo pisali već ovdje. Primjerice, ako suprug ostvaruje 600 eura mirovine, a supruga ništa, cenzus po članu kućanstva je 300 eura pa supruga ima pravo na 150 eura nacionalne naknade, za koju se treba prijaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Prijava na poreznu karticu bilo kada tijekom godine

Ako uzdržavani član ostvari primitke u iznosu višem od 3.360 eura godišnje, porezni obveznik gubi pravo na uvećanje osobnog odbitka za tog uzdržavanog člana za cijelu godinu. Ako uzdržavani član ostvari primitke u iznosu nižem od 3.360 eura godišnje, može poreznom obvezniku biti uzdržavani član. Također, ima pravo na umanjenje porezne osnovice za sebe u iznosu ostvarenog dohotka do visine osnovnog osobnog odbitka.

Uzdržavanog člana možete prijaviti na poreznu karticu bilo kada tijekom godine. Ako porezni obveznik propusti prijaviti uzdržavanog člana, podijeliti ili raspodijeliti osobni odbitak tijekom godine, isto može napraviti podnošenjem ZPP-DOH obrasca Poreznoj upravi do kraja veljače za prethodnu godinu i ostvariti povrat poreza.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap