Ukidanje penalizacije: Šemper predlaže tri rješenja za prijevremene umirovljenike

Jasmina Grgurić Zanze
10. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Ekonomnski stručnjak za mirovine, Željko Šemper na problem penalizacije upozorava već više od dva desetljeća. Nakon što je ministar rekao da će se to pitanje sada ipak revidirati, Šemper predlaže da se penalizacija ukine odmah za sve prijevremene umirovljenike s najnižom mirovinom, da se stopa ujednači svima na 0,15 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja te konačno, da se penalizacija trajno ukine za sve umirovljenike kada navrše 70 godina.

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini

Željko Šemper | Foto: HSU/Mirovina.hr

Na mogućnost ukidanja penalizacije za prijevremene umirovljenike, o čemu su na saborskom aktualcu govorili zastupnik Silvano Hrelja i ministar Marin Piletić, osvrnuo se Željko Šemper. Ekonomski stručnjak za mirovine na problem penalizacije i pogrešno postavljenu prvu aktualnu vrijednost mirovine upozorava još od 2001. godine.

– Sadašnji korisnici prijevremenih mirovina u razdoblju od 2016. do danas zbog penalizacije imaju niže mirovine do 6 posto, a imaju prosječan duži staž za više od četiri godine ili 13 posto. To onda znači da su u te četiri godine dužeg staža uplatili i više doprinosa pa mogu i duže primati mirovinu. S obzirom na različite stope penalizacije u ove 24 godine u mirovinskom osiguranju, za isto pravo ne smije biti toliko nejednakosti, pojašnjava Šemper koji iznosi tri prijedloga.

Ukidanje penalizacije najnižih mirovina odmah

Među 210.000 prijevremenih umirovljenika je 80.000 najnižih mirovina. Njihova mirovina je zbog penalizacije niža od najniže, što ne bi smjelo postojati u mirovinskom sustavu.

– Predlažem da se odmah od 1. siječnja 2024. svim korisnicima najniže mirovine penalizacija ukine, jer je na početku reforme nije ni bilo, sve do pojave ministra Davorka Vidovića od 17. prosinca 2002., ističe Šemper.

Izjednačiti postotak penalizacije svima na 0,15 posto

Ministar Piletić i saborski zastupnik Hrelja u Saboru
Vlada bi mogla smanjiti penalizaciju prijevremenim umirovljenicima; Evo što kaže ministar Piletić

Hrvatska u ovom trenutku ima umirovljenike s četiri vrste i osam podvrsta penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu, zbog čestih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Penalizacija se kreće od 0,10 do 0,34 posto po mjesecu prijevremenog umirovljenja, ovisno o periodu umirovljenja, odnosno zakonu koji je tada bio na snazi.

Šemper, kao i Silvano Hrelja, predlaže da se postotak penalizacije prijevremenih mirovina ujednači, odnosno odmah svima smanji na maksimalnih 0,15 posto mjesečno.

Potpuno ukidanje penalizacije nakon 70. godine života

Umirovljenici ne mogu doživotno biti kažnjeni zbog maksimalnih pet godina ranijeg umirovljenja, neki čak i desetljećima. Šemper stoga predlaže da se nakon 70. godine života potpuno ukine penalizacija. Tim više jer su to, kaže, godine kada jedan od partnera premine.

– Akcijom stranke HSU, Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika Hrvatske, penalizacija je 2008. godine bila retrogradno smanjena za sve umirovljene od 1 siječnja 1999. godine. Dolaskom krize, Jadranka Kosor je od 1. 11. 2010. penalizaciju vratila nazad na 0,34 posto mjesečno (20,4 posto za pet godina), doduše selektivno po principu dulji staž, niža penalizacija. Nakon pokušaja ministra Pavića za staru stopu od 18 posto,  referendumom sindikata 2020. penalizacija se smanjila na sadašnjih 0,2 posto mjesečno, što iznosi maksimalno 12% za pet godina, podsjetio je Željko Šemper.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap