Cijene hrane u Hrvatskoj i u Europi: U Hrvatskoj najviše poskupjeli mlijeko, sir i jaja

Ana Kanazir
10. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Cijene hrane su rasle u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama zbog rata u Ukrajini i smanjenog izvoza poljoprivrednih dobara iz nje, kao i zbog povećanja cijena na tržištu. Prema podacima Europske unije, maloprodajne cijene hrane u EU su u kolovozu 2022. godine bile veće za 14.3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije.

jel hrana nekad bila bolja

Foto: Unsplash

Najviše su se cijene mijenjale u kategoriji „ulja i masti“, a i kategorija “mlijeko, sri i jaja” bilježe rast. Cijene hrane u Hrvatskoj su porasle više od prosjeka Europske unije, a s obzirom na plaću Hrvata, hrana je u Hrvatskoj relativno skupa. Ove podatke je prikupila Europska unija.

Pune police u trgovini
Zabilježena je manja prodaja određenih proizvoda na mjesečnoj i godišnjoj razini, evo o čemu se radi

U Hrvatskoj su cijene porasle više od prosjeka EU

Na razini Europske unije cijene su se u godinu dana značajno promijenile. Tako u usporedbi s kolovozom prošle godine najveći porast bilježi cijena ulja i masti i to za 31.5 posto, a odmah iza se nalaze mlijeko, sir i jaja s promjenom od 19. 7 posto , idući su kruh i žitarice pa meso i na kraju šećer. U Hrvatskoj su cijene porasle više od prosjeka Europske unije, za 19.8 posto, a najviše se povećala cijena kategorije “mlijeko, sir i jaja“ za 30.1 posto, zatim “kruh i žitarice“ za 26.4 posto, “ulja i masti“ za 25.5 posto, te za manje od 20 posto su poskupjele iduće kategorije namirnica: “meso“, “šećer, džem, med i čokolada”, “riba i morski plodovi”, “povrće” i “voće”. Upravo su neki građani zbog ovih povećanja u nabavku namirnica odlazili u susjedne zemlje kao što je Mađarska, o čemu smo pisali ovdje. 

Jednako tako se mijenjao i promet od trgovine na malo, odnosno u maloprodaji koji je pao u kolovozu 2022. godine na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U kolovozu 2022. godine je u usporedbi s istim mjesecom prethodne 2021. godine pao i promet od trgovine hranom, pićem i duhanskim proizvodima za 0,6 posto, dok je promet od prodaje neprehrambenih proizvoda pao za 0,9 posto. O ovome smo više pisali u ovom tekstu.

Najmanji rast cijena od država članica Europske unije imaju Cipar, Luksemburg, Francuska, Irska i Belgija.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap