Rješenje o mirovini inženjer Darko čeka već četiri mjeseca, ne dobiva ni predujam

Jasmina Grgurić Zanze
19. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon više od 41 godine rada, 64-godišnji inženjer Darko predao je zahtjev za mirovinu od 1. lipnja. Ni četiri mjeseca kasnije ne zna gdje je zapelo, jer se službenica zadužena za njegov predmet ne javlja na telefon. Mirovinsko mu ne isplaćuje ni predujam na koji ima pravo.

muškarac stariji

Ilustracija | Pexels

Mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika nakon više od 41 godine rada, 64-godišnji inženjer elektrotehnike Darko (podaci poznati redakciji) čeka već mjesecima. Naime, zahtjev za mirovinu od 1. lipnja predao je početkom svibnja, ali do danas nije dobio nikakvo rješenje. Na telefon u Mirovinskom nitko se ne javlja već mjesecima pa je nedavno predao i požurnicu. Da bi stvar bila gora, ne dobiva ni akontaciju, odnosno predujam mirovine. Supruga mu je umirovljenica, a veliki životni izdatak im je dom koji plaćaju za bolesnu punicu.

Dokumentacija uredna, službenica se nikad nije javila

Znate li što je predujam mirovine? Umjesto cijele, umirovljenici mjesecima dobivaju samo dio isplate!

– Zahtjev sam predao 3. svibnja u podružnici HZMO-a u Zaprešiću. Putem e-građanina vidi se da je zahtjev u obradi. Međutim, nisam dobio nikakvu povratnu informaciju zašto toliko dugo čekam, tim više jer su papiri potpuno uredni i odrađeno je predkompletiranje. Mirovinsko zovem intenzivno posljednjih mjeseci. Centrala mi je čak dala ime i prezime te broj telefona djelatnice koja radi na mom predmetu, ali na taj broj nitko se nikada nije javio, a zvao bih svaki dan po desetak puta, stoga sam prije dva tjedna predao i požurnicu, kaže nam naš ljutit čitatelj.

Zakonski rok za obradu zahtjeva za mirovinu je 30 do 60 dana, međutim taj je rok odavno probijen. Zašto? Ovaj inženjer elektrotehnike, koji je posljednja više od tri desetljeća radio u privatnoj firmi, ne zna. Dio radnog vijeka proveo je u Končaru pa je sve zajedno skupio preko četiri desetljeća radnog staža.

Upitan mu je i jednokratni dodatak na mirovinu

Koliko je sa svojim privatnim poslodavcem zadovoljan, govori i to da je odmah po stjecanju uvjeta za mirovinu nastavio raditi na pola radnog vremena, na što kao umirovljenik ima pravo. I dobro da je tako, s obzirom da bez plaće, mirovine i bilo kakve akontacije on i supruga ne bi imali od čega preživjeti sve ove mjesece čekanja.

– Novac mi je, kao i svakom, potreban, zbog čega sam i nastavio raditi, priča nam Darko iz Zagreba.

Detalji isplate jednokratnog dodatka: Donosimo kome, pod kojim uvjetima i kada će sjesti na račun

Apsurdno je i da vrlo vjerojatno neće dobiti ni jednokratni dodatak na mirovinu, premda je formalno pravo na nju stekao već prvog dana lipnja. Naime, prema Vladinoj odluci pravo na isplatu dodatka imaju samo oni građani koji dobiju rješenje o mirovini do 30. rujna ili ranije te su zatečeni u isplati najkasnije 15. studenoga 2023.

– Ako mene, i tko zna još koliko takvih, izostave iz isplate dodatka, onda je to krajnje nepravedno jer je zakonski rok za rješenje o mirovini prošao i u tom bi slučaju sva prava trebali isplatiti retroaktivno. Kao što isplaćuju i zaostale mirovine, tako bi trebali i dodatak, zaključuje naš sugovornik Darko.

Gdje je zapelo? Čekamo odgovor od Zavoda

stariji setnja
Stiglo čak 270 tisuća zahtjeva za mirovinu, evo koliko je riješenih

Nažalost, Darko nije jedini koji mjesecima čeka rješenje o mirovini, a da ne zna gdje je zapelo. Iz Mirovinskog su nam nedavno rekli da su do početka rujna zaprimili gotovo 270 tisuća zahtjeva, o čemu možete pročitati ovdje. Međutim, tek manji dio te brojke odnosi se na klasične radničke mirovine. Više od polovine zahtjeva stiglo je za obiteljske mirovine zbog zakonskih izmjena od 1. siječnja ove godine. Ostali zahtjevi odnose se na invalidske mirovine, kombinirane mirovine s onima iz inozemstva, prijelaze iz jedne vrste mirovine u drugu, primjerice invalidske u starosnu te ostali mirovinski zahtjevi.

Od 270 tisuća ukupnog broja pristiglih zahtjeva, riješeno je 82 posto. Iz Mirovinskog su nam tada rekli da duljina trajanja postupka ovisi o složenosti predmeta i mogućnosti pribavljanja podataka koji nedostaju. No, Darkov slučaj potvrđuje da čekaju i oni koji kod kojih nema nikakvih podatkovnih zapreka. Pitali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zašto je tomu tako, a odgovor ćemo objaviti kada se očituju o ovom konkretnom slučaju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap