Detalji isplate jednokratnog dodatka: Donosimo kome, pod kojim uvjetima i kada će sjesti na račun

Milan Dalmacija
15. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Vlada je donijela odluku o isplati jednokratnog dodatka umirovljenicima s mirovinama do 700 eura. Uz primatelje hrvatskih mirovina te dijela inozemnih, pravo na dodatak imaju i primatelji inozemnih mirovina u punom iznosu te umirovljenici koji su zaposleni. Isplate dodataka će biti najkasnije u listopadu, odnosno prosincu.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera, a Vlada je odmah potom brzinskim glasovanjem jednoglasno donijela odluke kojima se aktiviraju sve mjere. Tako je donesena i odluka o isplati jednokratnog dodatka korisnicima mirovine zbog ublažavanja posljedica troškova inflacije.

Kao i ranije, dodatak će se isplaćivati u četiri različita iznosa, ovisno o visini mirovine. Tako će umirovljenici s mirovinama do 300 eura dobiti 160 eura dodatka, oni s mirovinama od 300 do 435 eura, imat će pravo na 120 eura, dok će svi s mirovinama od 435 do 570 eura dobiti 80 eura, a oni s mirovinama od 570 do 700 eura mogu računati na 60 eura jednokratnog dodatka.

Iznosi jednokratnih dodataka i cenzusa za isplatu | Foto: Mirovina.hr

Cenzusi su povećani zbog nedavnog usklađivanja mirovina, odnosno kako dio umirovljenika kojima su mirovine rasle preko ranijih cenzusa ne bi ispao iz kruga primatelja. Istodobno, povećan je i broj primatelja dodatka. Naime, osim primatelja mirovina u RH, kombiniranih starosnih i inozemnih mirovina s prebivalištem u RH te punih inozemnih mirovina s prebivalištem u RH, novi dodatak obuhvatit će i umirovljenike koji rade na pola radnog vremena.

Takvih je, prema podacima HZMO-a, 31. srpnja bilo 28.147. No, to ne znači da svi primaju plaću i mirovinu manju od 700 eura, pa je prema procjenama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, novim dodatkom obuhvaćeno ukupno oko 720.000 umirovljenika.

Uvjeti za dobivanje dodatka

Prema navedenoj odluci, pravo na dodatak imaju korisnici mirovina iz domaćeg mirovinskog osiguranja, u što ulazi i iznos dokupljene mirovine te drugi dodaci, osim naknade zbog tjelesnog oštećenja te doplatka za pomoć i njegu (za koje je dodatak definiran drugom mjerom, op.a.). Dodatak će dobiti svi s mirovinama do 700 eura koji su zatečeni u isplati mirovina za rujan.

plenkovic
Novi paket mjera: Jednokratni dodatak dobit će više umirovljenika, zamrznute cijene za 30 proizvoda

Pravo na dodatak imaju i umirovljenici koji primaju i dio mirovine iz inozemstva, odnosno zemalja s kojima Hrvatska ima potpisan međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Njima su cenzusi za isplatu jednaki, a kako bi dodatak dobili na svoje račune trebaju do 30. studenoga Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o iznosu mirovine koju je isplatio strani osiguravatelj za rujan ove godine. HZMO će naknadno objaviti obrasce i načine dostave dokaza o visini mirovine.

Isto vrijedi i za građane koji primaju isključivo inozemnu mirovinu. No, pred njih su postavljena još dva uvjeta. Prvi je da HZMO-u dostave broj računa u bankama u RH na koji primaju mirovinu, a drugi je da moraju imati prijavljeno stalno prebivalište najmanje tri mjeseca prije donošenja ove odluke. Mirovine isplaćene iz inozemstva, HZMO će preračunati u eure po važećem tečaju na dan 30. rujna ove godine te će po tome procijeniti tko ulazi u cenzus za isplatu dodatka.

Pravo na dodatak imaju i umirovljenici koji rade, s tim da im zbroj mirovine i plaće ne smije prelaziti 700 eura. Uz to, na dodatak će imati pravo i umirovljenici kojima je rješavanje zahtjeva za mirovinu u tijeku, a pravo na isplatu priznato najkasnije 30. rujna. Uz to, oni trebaju biti zatečeni u isplati mirovine najkasnije 15. studenog.

Isplata u dva termina

Što se tiče isplata mirovina, one će se provoditi u dva termina. Primatelji hrvatskih mirovina dodatak će dobiti najkasnije u listopadu, dok će primatelji dijela ili punog iznosa inozemne mirovine, zaposleni uz mirovinu te oni koji još nisu dobili rješenje o mirovini, dodatak dobiti najkasnije u prosincu. Točne datume isplate objavit će HZMO.

Iako jednokratni dodatak ne može biti predmetom ovrhe, ako HZMO utvrdi nepripadnost prava na isplatu, umirovljenik ga je dužan vratiti u punom iznosu. Za isplatu dodatka ovoga je puta iz državnog proračuna osigurano 72 milijuna eura. Više detalja možete doznati u tekstu odluke ispod članka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap