Rekordno usklađivanje u rujnu: Stigla službena potvrda, evo koliko će rasti mirovine

Matej Markovinović
23. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon sjednice Upravnog vijeća, HZMO je objavio da srpanjsko usklađivanje mirovina iznosi 8,42 posto, baš kako je nedavno izračunao i Željko Šemper. Umirovljenici će prve usklađene mirovine dobiti u rujnu, zajedno sa zaostacima od srpnja.

Ilustracija: Pexels

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je ove srijede da će srpanjsko usklađivanje mirovina koje će se isplaćivati u rujnu, iznositi 8,42 posto. Riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999. godine. Odlučeno je i da će nova aktualna vrijednost mirovine (AVM) iznositi 11,77 eura (88,68 kuna)

Usklađene mirovine isplaćuju se sa zaostacima u rujnu

– Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u rujnu (s mirovinom za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2023. godine, napomenuli su iz HZMO-a.

Osim toga, HZMO je na sjednici ove srijede donio i Odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža, koja od prvog srpnja ove godine iznosi 12,13 eura (91,39 kuna). Donešena je i Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, prema kojoj osnovica iznosi 269,66 eura (2.031,75 kuna).

Fotografija iz žablje perspektive, gdje osoba u rukama drži veći iznos novca
Posljednje mirovine isplaćene prije usklađivanja: Oni koji primaju 'povlaštene mirovine' prošli najbolje

Stopa usklađivanja koju je objavio HZMO, u potpunosti odgovara izračunu bivšeg saborskog zastupnika Željka Šempera, koji nam je nedavno i objasnio kako se dolazi do te brojke.

Kako dolazi do izračuna?

– Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke za lipanj o neto (1.150 euro) i bruto plaći (1.590 euro). Prema tome stopa rasta bruto plaća (I.-VI.2023. / VII.-XII.2022.) iznosi 10,7 posto. Prije mjesec dana DZS je objavio i podatke o kretanju potrošačkih cijena (inflacije) za lipanj, pa stopa promjene prosječnog indeksa za isto razdoblje iznosi 3,1 posto. Iz tih podataka prema formuli 70:30 postotak usklađivanja iznosi 8,42 posto. Službenu odluku o postotku usklađivanju mirovina od 1. srpnja donijet će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje krajem kolovoza, rekao nam je Šemper prije koji dan.

Ove smo srijede također objavili tekst u kojem smo detaljno analizirali broj umirovljenika u srpnju u odnosu na lipanj te njihove iznose mirovina tik prije usklađivanja. Više o tome pročitajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap