Znate li s koliko godina će se od 1. siječnja žene moći umiroviti? Donosimo detalje

Ana Kanazir
12. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Trenutna dob za umirovljenje žena je 63 godine i tri mjeseca, ali žene mogu ostati u radnom odnosu i do 65 godina. Ipak, s 1. siječnjem 2024. godine, što je za manje od dva mjeseca, se ta dob mijenja i bit će 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža. Odnosno, u prijevremenu mirovinu će ženske osobe moći otići s 58 godina i šest mjeseci, točnije s 33 godine i šest mjeseci staža.

starija zena

Dob za umirovljenje žena | Ilustracija: Unsplash

Promjena dobi za umirovljenje žena dolazi sa svakim 1. siječnjem, sve do 2030. godine, kada će dob za umirovljenje žena i muškaraca biti izjednačena, odnosno radit će se o 65 godina.

Dob za umirovljenje se podiže svake godine

U prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi. Tako su u mirovinu 2020. godine mogle otići kada su navršile 62 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža, ove godine se radilo o 63 godine i tri mjeseca, a od 1. siječnja 2024. godine će žene u starosnu mirovinu moći tek kada navrše 63 godine i šest mjeseci, uz 15 mjeseci staža. Promjenu po dobi možete vidjeti u tablici ispod:

Kriteriji za odlazak u starosnu mirovinu | Foto: HZMO

Također, mijenja se i dob žena za odlazak u prijevremenu mirovinu, koja je trenutno 58 godina i tri mjeseca uz 33 godina i tri mjeseca staža. Iduće godine će žene moći u prijevremenu mirovinu kada navrše 58 godina i šest mjeseci, uz 33 godine i 6 mjeseci staža. Do ovoga dolazi kako bi se uvjeti za mirovinu od 1. siječnja 2030. izjednačili za žene i muškarce.

Jednako tako, treba reći da bez obzira na dob za odlazak u starosnu mirovinu, žene mogu raditi ako žele i dulje, nakon stečenih uvjeta za odlazak u mirovinu. To donosi veću mirovinu, ali i bonifikaciju za svaki mjesec duljeg rada koja iznosi 0,45 posto mjesečno za maksimalnih pet godina, što je 27 posto. Da bi se ostvarila bonifikacija potrebno je imati najmanje 35 godina staža.

Neke imaju pravo i na ranije umirovljenje

Ne treba zaboraviti da pravo na ranije umirovljenje imaju dugogodišnji osiguranici, odnosno oni koji su navršili 60 godina i skupili 41 godinu staža, bez obzira na spol.

Dob za umirovljenje može se i sniziti, također neovisno o spolu, ovisno o tome rade li osiguranici na poslovima s povećanim stažem trajanja. U prijevodu, to znači da osobe koje rade poslove u kojima se odrađenih 12 mjeseci računa kao 14 ili više mjeseci staža, mogu umiroviti i nekoliko godina ranije, ovisno o tome koliko su dugo radile na takvim poslovima.

I ovdje postoji problem penalizacije za koja bi se možda uskoro mogla i ukinuti, o čemu smo pisali ovdje. Penalizacija prijevremenih umirovljenika trenutno iznosi 0,2 posto za svaki mjesec, odnosno 2,4 posto za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu. Najviši iznos penalizacije je 12 posto za pet godina.

Snižavanje dobne granice temeljem staža s povećanim trajanjem | Foto: HZMO

Copy link
Powered by Social Snap