Povećao se broj prijevremenih odlazaka u mirovinu, ali mirovine su im i dalje niske

Ana Kanazir
21. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

U ožujku je bilo 176.580 korisnika prijevremene mirovine bez međunarodnih ugovora od ukupnog broja korisnika mirovina kojih je u ožujku bilo 1.227.689. Pri tome je više ženskih korisnika prijevremene mirovine, njih 100.073, dok su njih 76.507 muškaraca. Treba napomenuti i kako je ukupno 379 osoba u prijevremenu mirovinu otišlo zbog stečaja poslodavca, kako navodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ovi podaci pokazuju kako je zapravo mali broj korisnika otišlo u prijevremenu mirovinu, odnosno radi se o nešto većem broju korisnika od broja onih koji su u obiteljskoj mirovini, a kojih je 160.665. S druge strane, broj korisnika prijevremene mirovine se s godinama povećava, kao što se neznatno povećava i iznos njihove mirovine, koji je i dalje niži od prosječne mirovine.

Umirovljenici šetnja

Umirovljenici u prIjevremenoj mirovini | Ilustracija, Pixabay

Odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu je moguć kada osiguranik navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža. S druge strane, za žene je ova dob nešto manja pošto one trenutno i ranije idu u starosnu mirovinu, o čemu smo pisali ovdje. Žene tako u 2024. godini u prijevremenu mirovinu mogu otići s 58 godina i šest mjeseci i 33 godine i šest mjeseci staža. Upravo su žene brojniji korisnici prijevremene starosne mirovine bez međunarodnih ugovora, a radi se o omjeru žena i muškaraca 57 posto naprema 43 posto.

U prijevremenoj mirovini je više žena, a mirovina im je manja

U prijevremenu mirovinu bez međunarodnog ugovora je u ožujku otišlo ukupno 176.580, a njih 379 je otišlo ranije u mirovinu zbog stečaja poslodavce. Iako u prosjeku ove osobe rade više, odnosno imaju više godina staža, njihovi iznosi mirovina su manji i to zbog penalizacije. Takva mirovina se penalizira s 0,2 posto umanjenja po svakom mjesecu ranijeg odlaska u odnosu na uvjete za starosnu mirovinu. Za maksimalnih pet godina ranijeg umirovljenja umanjenje iznosi 12 posto. Upravo iz ovoga razloga iz Sindika umirovljenika traže potpuno ukidanju penalizacije kada se stekne uvjet životne dobi, o čemu smo pisali ovdje.

Odlazak u prijevremenu mirovinu nije isti za žene i muškarce, pri čemu žene mogu otići ranije, a samim time ih je i više od muškaraca u prijevremenoj mirovini. Žene u prosjeku u prijevremenu mirovinu odlaze s 34 godine i tri mjeseca staža, dok muškarci imaju 37 godina i 11 mjeseci staža. Što se tiče iznosa mirovina, žene koje ranije otiđu u mirovinu dobivaju i manje iznose, tako njihova prosječna mirovina iznosi 481,47 eura, dok muškarci dobivaju 596,76 eura. Ovo je samo još jedan primjer jaza između mirovina žena i muškaraca, o čemu smo pisali i ovdje.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Sindikat umirovljenika: 'Stiže 13. mirovina, bit će promjena i kod penalizacije'

Najviše osoba dobiva u prosjeku 434,35 eura

Što se tiče razreda svota mirovina, najviše korisnika, njih 44.614 dobiva između 400,01 i 470 eura, odnosno 434,35 eura, što je znatno manje od prosječne mirovine koja je prvi puta prešla iznos od 500 eura. Nadalje, 30.821 korisnik dobiva mirovinu u iznosu od 470,01 do 540 eura, dok šest korisnika prijevremene starosne mirovine dobiva do 70 eura, a oni uopće nemaju ni godinu dana staža pa i ne čudi tako mali iznos.

Čak 339 osoba u prijevremenoj mirovini prima iznose veće od 1.500 eura, odnosno oni dobivaju u prosjeku 1.603,99 eura mirovine, pri čemu je i u ovoj kategoriji više muškaraca, njih 293, a žena s ovako visokim iznosom mirovine je samo 46. Ove osobe u prosjeku imaju 38 godina i deset mjeseci staža, a spadaju u kategoriju mirovina po posebnim propisima.

Prijevremena mirovina zbog stečaja

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca ima osiguranik kada ispuni uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, uz uvjet da je nakon prestanka osiguranja prouzročenog stečajem, neposredno prije ispunjenih navedenih uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu, proveo u neprekidnom trajanju najmanje dvije godine kao nezaposlena osoba prijavljena službi nadležnoj za zapošljavanje te da se s danom ispunjenih uvjeta, odnosno najkasnije s prvim idućim danom nakon ispunjenih uvjeta odjavi iz evidencije nadležne službe za zapošljavanje.

Korisnika koji su otišli u prijevremenu mirovinu zbog stečaja je u ožujku bilo 379, a u prosjeku dobivaju mirovinu od 526,39 eura, odnosno najviše njih, 142 korisnika dobiva mirovinu u iznosu od 400.01 do 470 eura.

Broj korisnika prijevremene mirovine se povećava

U ožujku prošle godine prijevremenu starosnu mirovinu je primalo ukupno 174.003 korisnika, što je za 2.000 korisnika manje nego ove godine. Tada im je mirovina u prosjeku iznosila 465,54 eura, dok je omjer između žena i muškaraca bio 56 posto naprema 44 posto. Zbog stečaja poslodavca je tada u mirovinu otišlo 376 osoba, koji su u prosjeku mirovinu imali 464,72 eura, prema podacima HZMO-a.

U 2020. godini je broj korisnika prijevremene mirovine bio još manji pa ih je bilo ukupno 164.620 korisnika, dok je zbog stečaja poslodavca u raniju mirovinu otišlo 314 osoba. Po ovome se vidi kako se s godinama povećava broj osoba koje odlaze u prijevremenu mirovinu, a povećava se i iznos njihove mirovine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap