Plenković nastavlja mirovinsku politiku s Piletićem: Evo što sve čeka umirovljenike

Jasmina Grgurić Zanze
17. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Nova Vlada objavila je programske smjernice po kojima će djelovati do 2028. godine. Umirovljenike do kraja mandata čeka 30 posto veća mirovina, povoljniji model usklađivanja te trajni godišnji dodatak na mirovinu. Bit će i veća bonifikacija za rad nakon 65. godine, dok će majke dobiti godinu dana staža po djetetu. Novost je da ženama takav dodatni staž neće donijeti samo veću mirovinu, nego će vrijediti i kod snižavanja dobne granice.

marin piletić

Foto: Marin Piletić | Mirovina.hr

Premijer Andrej Plenković uspio je posložiti vladajuću većinu nakon parlamentarnih izbora, doduše uz pomoć Domovinskog pokreta. Bez obzira na političko preslagivanje, dobar dio ministara pa i samog programa, ostaju isti. Predsjednik Vlade time poručuje da nastavlja dobar posao, ali i da zasad ne planira praviti neke radikalne ustupke svojim partnerima. Tako i na čelu najvećeg sektora, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ostaje Marin Piletić. Njegov zadatak ispuniti je dio programa posvećenog umirovljenicima, a to su u suštini veće mirovine.

Veće mirovine i povoljniji model usklađivanja

Na neki način i logično, jer je Piletić došao usred prošlog mandata zbog afere smijenjenog Josipa Aladrovića. Mladi i ambiciozni HDZ-ovac tako nije imao priliku dovršiti stvari do kraja, a sada su pred njim, nakon dvije, pune četiri godine.

Računanje eura
HDZ 2016. obećao rast mirovina na 60 posto plaće: Udio stagnira već osam godina, a sada najavljuju i njegov pad

Ono što nas u mirovinskom sustavu čeka, manje-više je već otprije poznato. Umirovljenicima najvažnije, HDZ je obećao, a ostaje pri tome i u službenom programu Vlade RH od 2024. do 2028. godine, da će mirovine do kraja mandata rasti 30 posto, odnosno da će na kraju mandata prosječna sveukupna mirovina iznositi najmanje 750 eura. Ovdje se, sasvim je jasno, govori o usklađivanju mirovina koje po inerciji prati rast troškova života, odnosno cijena i plaća. Kako HDZ najavljuje i rast plaća, sasvim je jasno da će se to pozitivno odraziti i na rast mirovina, o čemu smo pisali ovdje.

Osim rasta mirovina, mijenjat će se model po kojem se one usklađuju. Umjesto omjera promjene indeksa rasta cijena i plaća u odnosu 70:30, primijenit će se omjer 85:15 što će se odraziti na nešto povoljniju stopu usklađivanja. Podsjetimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske tražio je da to bude u stopostotnom omjeru.

Godišnji dodatak na mirovinu, ali i veća bonifikacija

Treća stvar u programu stare-nove Vlade je trinaesta mirovina, odnosno uvođenje godišnjeg dodatka za umirovljenike. Kažu da će pritom voditi računa o uspostavljanju ravnoteže između solidarne preraspodjele sredstava i uplata u mirovinski sustav. Drugim riječima, oni koji imaju više staža, trebaju dobiti više, ali da se pritom ne zakine one s najmanjim mirovinama.

Promjena će biti i kod bonifikacije, odnosno nagrađivanja duljeg ostajanja u svijetu rada nakon 65. godine. Za svaki mjesec duljeg rada, radnici dobivaju 0,45 posto veću mirovinu, a sada će moći očekivati još povoljniji model nagrađivanja.

Ako imamo djecu, ići ćemo ranije u mirovinu

Ove četiri sastavnice programa tiču se direktno umirovljenika, a navedene su u kategoriji ‘Briga o umirovljenicima i djelotvoran sustav socijalne skrbi’. Tu se obećava i povećanje socijalnih naknada za 30 posto, uz ostale pogodnosti za socijalno ugrožene kategorije građana. Naknada za ugrožene kupce energenata, takozvani vaučeri za struju o kojima smo pisali ovdje, ostat će 70 eura.

Godina dana radnog staža po djetetu: 'Ako ga dobiju samo nove umirovljenice, to je diskriminacija'

Ipak, postoji još jedna stvar, navedena doduše pod ‘Osnaživanjem obitelji i podrškom mladima’. Naime, kako smo već ranije pisali ovdje, za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža. Ta će godina vrijediti kod izračuna mirovine, ali i po novom, kako je navedeno u programu, za snižavanje dobne granice za odlazak u mirovinu. Znači li to da će majka koja ima petero djece, primjerice, moći otići pet godina ranije u mirovinu, treba tek provjeriti.

Da se novina za majke primijenjuje na sve umirovljenice, a ne samo one žene koje će tek otići u mirovinu, također je jedan od zahtjeva Sindikata umirovljenika Hrvatske. Nova Vlada vrlo brzo će se na još jednom pregovaračkom stolu morati suočiti s više od 34.000 potpisa SUH-ove peticije ‘Veće mirovine odmah’ čije zahtjeve možete pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap