Švicarci na referendumu glasali za trinaestu mirovinu: ‘Imali bi više za unuke’

Jasmina Grgurić Zanze
4. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

S 58 posto glasova Švicarci su ove nedjelje na referendumu podržali prijedlog uvođenja trinaeste mirovine, pokazuju prve projekcije. Razlog je u sve većim troškovima života, pri čemu kupovna moć umirovljenika slabi. Slični prijedlozi koji bi mogli oslabiti gospodarstvo dodatnim socijalnim izdvajanjima dosad nisu prolazili. Drugi prijedlog o povećanju dobne granice za mirovinu sa 65 na 66 godina birači su odbili. Trinaestu mirovinu u obliku dodatka ove godine čekaju i hrvatski umirovljenici.

Ilustracija: Unspash

Premda se činilo da prijedlog o uvođenju trinaeste mirovine u Švicarskoj, o čemu smo pisali ovdje, na referendumu možda neće proći, Švicarci su jučer rekli svoje. Njih 58 posto glasovalo je za još jednu mirovinu, dok je 42 posto bilo protiv, pokazuju prve projekcije javne televizije SRF. Trinaestu mirovinu predložili su Švicarska federacija sindikata i stranke lijevo od centra. Sada je potrebna i podrška većine od 26 švicarskih kantona kako bi bila usvojena, piše  Index.hr.

Troškovi rastu, a kupovna moć slabi

Vlada, trgovinski lobiji i parlament koji trenutno naginje desno odbili su prijedlog, tvrdeći da je financijski neodrživ. Švicarski birači ranije su bivali oprezni oko podržavanja mjera smatranih riskantnim za gospodarstvo. Tako je glasanje o 13. mirovini u suprotnosti s drugim referendumima proteklih desetljeća, na kojima su Švicarci odbacivali skraćivanje radnog tjedna ili produživanje godišnjih odmora.

Alpskom zemljom vlada zabrinutost oko rastućih troškova života, posebice među umirovljeničkom populacijom čija je kupovna moć sve slabija. Naime, Zürich sa Singapurom dijeli titulu najskupljeg grada na svijetu, pokazalo je istraživanje Economist Intelligence Unita.

Trinaestu mirovinu u obliku dodatka čekaju i Hrvati

Mery, 65-godišnja stanovnica Züricha, smatra kako uvođenje 13. mirovine ima smisla.

Sindikat umirovljenika pokreće veliku peticiju sa zahtjevima, Vladi poručuju: Veće mirovine odmah

– Sad sam u mirovini pa očito želim više. To bi mi omogućilo da dajem malo više svojim unucima, dodala je umirovljenica Mery.

Povećanje mirovina trebalo bi stupiti na snagu tek 2026. godine. Švicarci su u nedjelju glasali i o postupnom podizanju dobi za mirovinu sa 65 na 66 godina, no za razliku od trinaeste mirovine, birači nisu podržali takav prijedlog.

Trinaestu mirovinu čekaju i hrvatski umirovljenici. S Vladom je dogovoreno da će ona biti isplaćena u obliku dodatka koji bi zamijenio dosadašnje novčane pomoći, a iznos bi ovisio o godinama staža. Sindikat umirovljenika traži 25 posto osobne mirovine ili umnožak aktualne vrijednosti mirovine s godinama radnog staža.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap