Nova odluka u susjedstvu razbjesnila umirovljenike: Oni će dobiti 2,5 posto, a državni službenici 30 posto veće plaće

Milan Dalmacija
25. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon što su umirovljenici u Crnoj Gori doznali da će im mirovine usklađivanjem porasti za svega 2,5 posto, stigla je još jedna vijest koja ih je razljutila. Naime, država je odlučila povećati plaće javnim službenicima za čak 30 posto. Stoga je logično da se umirovljenici pitaju zbog čega nisu dobili bolje usklađivanje kad novca, očito, ima.

crna gora prosvjed

Foto: Prosvjed umirovljenika u Crnoj Gori | rtcg.me

Crnogorski umirovljenici ne kriju nezadovoljstvo zbog najavljenog usklađivanja mirovina od svega 2,5 posto. Podsjetimo, u Hrvatskoj bi usklađivanje, barem prema dostupnim statističkim podacima, trebalo biti 5,44 posto, o čemu smo više pisali ovdje. U Srbiji su u dva navrata tijekom posljednja tri mjeseca mirovine porasle za 20,8 posto, a i u BiH je najavljeno 11-postotno povećanje mirovina.

Umjesto mirovina, plaće administraciji

Novčanice eura u rukama
Ne baš izdašno usklađivanje: Naši susjedi će dobiti mirovine veće za svega 2,5 posto

Dodatan bijes izazvalo je usklađivanje plaća u državnim tijelima, koja će porasti za čak 30 posto. Stoga nije čudno što se pitaju zašto oni dobivaju mrvice, a državni dužnosnici gotovo trećinu plaće.

– Je li to zato što smatraju da umirovljenici ne bi trebali postojati, pa ih stoga mizernim primanjima, to jest tihim umiranjem treba uništiti ili se s povećanjem od 2,5 posto rugaju umirovljenicima i pljačkaju mirovine preko izmišljene formule za obračun inflacije i samih mirovina? Zašto nadležni javno ne priopće da ogroman broj umirovljenika i zaposlenih u privatnom sektoru imaju minorna primanja, koja su daleko ispod ljudskog dostojanstva u odnosu na realnu potrošačku košaricu, a nezaposlene koji nemaju primanja, a ima ih više od 40.000, nitko i ne spominje i nitko se ne pita kako ti ljudi žive, kao da ne trebaju državi, istaknuo je u svom razgovoru za portal Dan predsjednik Nevladinog udruženja “Borba protiv siromaštva”, Radovan Tošković.

Minimalna, umjesto realne potrošačke košarice

umirovljenici razgovaraju
Crnogorski umirovljenici ogorčeni zbog usklađivanja od 2,5 posto: Kažu da ih je i premijer izigrao

Istaknuo je i problem usporedbe prosječnih primanja zaposlenika u privatnom sektoru s minimalnom potrošačkom košaricom, umjesto s realnom, koja je i puno skuplja. Upitao je zašto se Crna Gora svake godine zadužuje za 600 milijuna eura kako bi financirala glomaznu državnu administraciju kojoj namjerava podići plaće 30 posto, umjesto da to učini u privatnom sektoru.

– Od strane države se nikad i ne spominju. Zašto država ne nađe zakonske mogućnosti kako bi se zaposlenima u privatnom sektoru njihova mizerna primanja povećala u skladu s realnom potrošačkom košaricom i inflacijom?, pita se Tošković.

Dodao je da državnoj eliti plaće treba izjednačiti s plaćama profesija iz kojih potječu, oduzeti im službena vozila i uskratiti financiranje iz državnog proračuna. Naglasio je kako su upravo oni krivci što u Crnoj Gori vlada siromaštvo.

crna gora prosvjed
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap