Krenula isplata rekordno usklađenih mirovina: Naši susjedi objasnili kako su to uspjeli postići

Milan Dalmacija
5. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

U Srbiji je krenula isplata mirovina usklađenih za 12,1 posto. Rekordno je to usklađivanje u susjednoj zemlji, a dolazi nakon povećanja mirovina od devet posto u studenom. Šef Fonda PIO objasnio je kako su uspjeli izvesti toliko povećanje mirovina u kratkom vremenu.

umirovljenici ulica

Foto: Unsplash

U svega dva mjeseca umirovljenicima u Srbiji mirovina je dvaput usklađena. Nakon povećanja od devet posto u studenom, već je započela isplata siječanjskih mirovina koje su usklađene za dodatnih 12,1 posto.

Prema pisanju Espresa, usklađene mirovine već su dobili umirovljenici iz samostalnih djelatnosti. U subotu će ih dobiti poljoprivredni i vojni umirovljenici. Od ponedjeljka kreće isplata putem pošte, dok će kategorije umirovljenika iz radnog odnosa mirovine primati od 9. veljače. Nakon toga slijedi isplata za sve ostale skupine umirovljenika.

Rekordna usklađenja, dodaci…

Realna usporedba: Pogledali smo kakve su mirovine u zemljama bivše Jugoslavije, jedna država odskače

Time bi prosječna mirovina trebala narasti na otprilike 37.825 dinara ili 321,51 euro. Kolike su mirovine bile u prosincu, ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj te ostalim zemljama bivše Jugoslavije, možete provjeriti ovdje. Direktor tamošnjeg Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Relja Ognjenović tvrdi kako je ovo rekordno usklađivanje te da dosad nije bilo dvoznamenkastog postotka povećanja mirovina.

– Siječanjsko povećanje mirovina je 12,1 posto, a u studenom smo imali izvanredno povećanje od devet posto, što znači da su u posljednja dva mjeseca mirovine ukupno povećane za 20,8 posto. Ovo je najviši postotak uvećanja mirovina u novijoj povijesti. Počeli smo s isplatom siječanjskih mirovina i do 10. veljače svi korisnici će primiti značajno uvećane iznose, rekao je Ognjenović za Espreso.

Sustav je održiv

Osim mirovina, povećane su i naknade za njegu i pomoć te za tjelesno oštećenje. Uz to, umirovljenici s mirovinama do 48.927,15 dinara (415,88 eura) nastavit će dobivati zakonski dodatak na mirovinu od pet posto. Prema Ognjenovićevim riječima, rezultat je to prihoda Fonda PIO većih za 1,7 milijardi dinara (14.450.000 eura) od planiranih.

Nastavak je to redovitog podizanja prihoda umirovljenika u susjednoj nam zemlji. Šef Fonda PIO istaknuo je kako su u siječnju prošle godine mirovine usklađene za 5,5 posto te da je u veljači svim umirovljenicima isplaćen dodatak od 20.000 dinara (170 eura). Nakon toga su slijedila već spomenuta usklađivanja, ali i dodatak od pet posto na mirovinu.

– Od svibnja do kraja godine Fond PIO je za 85 posto umirovljenika isplaćivao mirovine iz vlastitih prihoda, bez povlačenja sredstava iz državnog proračuna kako je bilo planirano. Sve smo to uspjeli jer su prihodi Fonda bili iznad očekivanog, zahvaljujući nominalnom rastu plaća i kontinuiranom rastu registrirane zaposlenosti, što je odraz stabilne i otporne ekonomije naše zemlje. U periodu od 2012. godine do danas mirovine su kumulativno uvećane za 57 posto, istaknuo je Ognjenović.

Copy link
Powered by Social Snap