Želite se iz Njemačke vratiti kući? Na jednu stvar s obiteljskim mirovinama bi trebali posebno pripaziti

Milan Dalmacija
6. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Dok u Hrvatskoj tek nastupaju promjene koje su diljem Europe već uobičajene, u Njemačkoj postoji poseban princip isplate obiteljskih mirovina. Tako će udovice ili udovci koji se odluče trajno vratiti u svoju rodnu zemlju, vrlo vjerojatno dobivati nižu ili nikakvu obiteljsku mirovinu.

Foto: pixabay.com

Od Nove godine nastupile su velike promjene u isplatama obiteljskih mirovina. Osim što su one porasle sa 70 na 77 posto mirovine pokojnika, uveden je i novi model isplate po kojemu umirovljenici mogu zadržati vlastitu mirovinu i dobiti 27 posto obiteljske mirovine, o ćemu više možete čitati ovdje.

U skladu s tim promjenama, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odgovorio je na najčešće postavljena pitanja, a Fenix Magazin donosi objašnjenje što se događa ako udovica ili udovac nakon smrti svog partnera ili partnerice odseli iz Njemačke. Ovo će biti zanimljivo mnogima koji su trbuhom za kruhom u svojoj mladosti otišli na rad u Njemačku, a danas bi se, u poznim godinama, vratili kući.

Sve ovisi o promjeni boravišta

Nova godina, nove promjene: Evo što se sve mijenja u mirovinama, radu i socijali, a tiče se umirovljenika

U Njemačkoj se obiteljska mirovina isplaćuje iz osiguranja umrle osobe, a temeljem zahtjeva preživjelog bračnog partnera i to ako je smrt nastupila tijekom braka, uz uvjet da je preminula osoba imala najmanje pet godina mirovinskog osiguranja, a preživjela osoba nije sklopila novi brak ili drugu vrstu zakonski definiranog partnerstva.

No, ako udovica ili udovac, uz obiteljsku prima i vlastitu mirovinu, ona mu se računa kao vlastiti prihod i prebija se s obiteljskom mirovinom. To znači da bi povratnici iz Njemačke mogli imati problema s isplatom mirovina.

– Ako promijeni svoje mjesto boravka u inozemstvo ne samo privremeno nego trajno, to može utjecati na mirovinu udovice/udovca, zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu. Stoga uvijek prije odlaska u inozemstvo treba na vrijeme zatražiti savjet od nositelja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, kaže Gundula Sennewald iz Njemačke udruge mirovinskog osiguranja.

Moguć gubitak mirovine

Dakle, ako je netko odlučio trajno otići iz Njemačke i vratiti se u svoju rodnu zemlju, riskira da će mu njemačka mirovina biti manja ili je uopće neće biti.

– U tom slučaju mirovina se može smanjiti ili se više uopće ne isplaćivati. Vaša supruga/suprug sami odlučuju gdje će mirovinsko osiguranje prebaciti uplatu, na račun u Njemačkoj ili u inozemstvu, zaključuje Sennewald.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap