Ministar Piletić: ‘Nema govora o nacionalizaciji mirovinske štednje’

Jasmina Grgurić Zanze
17. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Zakonskim izmjenama u radu mirovinskih fondova država će omogućiti da sa pet posto ukupne štednje građana raspolaže državni investicijski fond. Ministar Marin Piletić pojasnio je da se ne radi o nikakvoj nacionalizaciji mirovinske štednje, nego o većim i kvalitetnijim mogućnostima ulaganja. Tko od građana to ne želi, moći će biti zaštićen u C fondu od bilo kakvih rizika.

marin piletić

Foto: Marin Piletić | Mirovina.hr

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da nema govora o nacionalizaciji mirovinske štednje. Prozivke za pokušaje nacionalizacije kapitalizirane mirovinske štednje mirovinskih fondova nazvao je potpuno promašenom i krivom tezom. Podsjetimo, predloženim zakonskim izmjenama u drugom stupu Vlada omogućava da se sa pet posto mirovinske štednje građana upravlja putem državnog investicijskog fonda.

Ulaganje kapitalizirane štednje u vrijednosne papire

raiffeisen mirovinski fondovi
Državni investicijski fond: Što ovo ulaganje donosi budućim umirovljenicima

– Hrvatska je na putu prema OECD-u i jedna je od preporuka da se kapitalizirana štednja puno više usmjeri u vrijednosne papire, ne toliko u državne obveznice i tu smo preporuku stavili kao mogućnost u predložene izmjene i dopune paketa zakona o kapitaliziranoj štednji. U konkretnom slučaju, radi se o Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima i tu smo stavili da ako fondovi imaju mogućnost ulaganja u alternativne investicijske fondove s jamstvom države RH, članice EU ili OECD-a, da ulažu pet posto neto vrijednosti imovine kojom upravljaju, pojasnio je Piletić u izjavi novinarima nakon jučerašnje Vladine sjednice.

Svi oni osiguranici koji ne žele da se dio njihove štednje usmjerava u takve fondove, imaju mogućnost i zaštitu kroz fond kategorije C u kojima mirovinska društva nisu obvezna imovinu, odnosno kapitaliziranu štednju osiguranika do tog iznosa od pet posto, uložiti u alternativne investicijske fondove s garancijom povrata uloženog.

Prinosi u kategorijama A i B puno su veći nego u C

piletic sabor
Vlada mijenja četiri mirovinska zakona: Evo što to znači za umirovljenike

– Imamo mogućnost na taj način, i želimo potaknuti na višu razinu financijske pismenosti naše osiguranike u Hrvatskoj. S obzirom na to da je do sada postojeći zakonski okvir sve nas, koji uplaćujemo u drugi mirovinski stup, sprječavao da mijenjamo mirovinska društva koja upravljaju našom imovinom, mogli smo to učiniti samo jednom godišnje, bez naknade, i to u mjesecu u kojem smo rođeni. Rekli smo da se to sada može jednom godišnje bilo kada promijeniti, kazao je Piletić.

Ministar je podsjetio kako predlažu i to da nije obvezno ulaženje u fond kategorije C pet godina prije stjecanja uvjeta za odlazak u mirovinu, s obzirom na to da su prinosi u kategorijama fondova A i B puno viši i samim time se kapitalizirana štednja svih ovih godina puno više oplemenila, veći su prinosi i samim time mogućnost da sutra imamo veće iznose mirovina.

‘To nema nikakve veze s potrebama Fortenove’

Ako se takav fond pojavi, Vlada se na njega odluči ili takva jamstva ponudi neka od drugih EU članica, pojasnio je, onda će fondovi A i B kategorije moći uložiti u njih.

Piletić je odbacio tvrdnje da to ima veze s potrebama tvrtke Fortenova, već s ispunjavanjem preporuka OECD-a da potičući tržište kapitala i ulaganja u vrijednosne papire ostvarujemo puno veće prinose, nego što su prinosi mirovinskih društava kod ulaganja u državne obveznice kao najjednostavniji oblik ulaganja.

Za kraj, dodao je da se time želi omogućiti kvalitetnije upravljanje imovinom mirovinskih društava.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap