Vlada mijenja četiri mirovinska zakona: Evo što to znači za umirovljenike

Jasmina Grgurić Zanze
10. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Velike probleme u drugom stupu, za koji se opredjeljuje sve manje građana prilikom odlaska u mirovinu, Vlada sada pokušava riješiti izmjenama četiriju zakona. Među najvažnijima je rast jednokratne isplate štednje s 15 na 20 posto te povećanje dodatka na 27 posto kod izbora dvostupne mirovine.  Ministar Piletić kaže kako je cilj jačanje trostupnog mirovinskog sustava.

piletic sabor

Foto: Marin Piletić | Youtube screenshot

Vlada je Saboru uputila prijedloge izmjena četiriju zakona o drugom mirovinskom stupu. Najvažnije promjene su povećanje jednokratne isplate s 15 na 20 posto odmah po umirovljenju te povećanje dodatka na mirovinu iz oba mirovinska stupa s 20,25 na 27 posto, koliko on iznosi i na mirovine u prvom mirovinskom stupu. Želja je povećati broj korisnika koji se opredjeljuje na dvostupne mirovine.

Građani će moći birati i kategoriju mirovinskog fonda bilo kada tijekom godine, a intencija je i jačanje trećeg stupa.

Cilj je potaknuti građane da uzmu dvostupnu mirovinu

– Cilj je predloženih izmjena jačanje trostupnog mirovinskog sustava, s obzirom na to da imamo evidentan pad broja korisnika dvostupne mirovine zbog veće stope indeksacije mirovina iz prvog stupa, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Predstavljen proračun za 2024. godinu: Izdvajanja za mirovine će iznositi 8.4 milijarde eura

Povećanjem dodatka na mirovine iz oba stupa na 27 posto, napominje, želi se poslati poruka o povećanju prinosa obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova kroz uvođenje nove vrste imovine u koja društva mogu ulagati.

– Želi se omogućiti i potaknuti veća aktivnost obveznih mirovinskih fondova u gospodarstvu RH, prvenstveno na način omogućavanja uvođenja obveze ulaganja od minimalno pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s garancijom povrata ukupnog ulaganja, kao zamjenu ulaganja u državne obveznice, rekao je ministar.

Veće mirovine za 15 tisuća umirovljenika

Građani će moći dulje ostati u kategoriji A, jer se mijenja sadašnje ograničenje članstva u toj kategoriji do 55. godine koje će po novom biti do 60. godine života. Također, predlaže se i ukidanje automatskog prelaska člana fonda u kategoriju C, s tim da će imati mogućnost izričito zatražiti prebacivanje u kategoriji C.

Drugi stup se sam 'ubio'? Sve više ljudi 'bježi' iz njega, stručnjaci otkrili kad će on postati isplativ

Ukida se i ulazna naknada koju osiguranici plaćaju nakon mjesečne uplate u drugi stup, a smanjuje se godišnja naknada za upravljanje kompletno kapitaliziranim sredstvima.

Za provedbu ovog paketa u državnom je proračunu potrebno osigurati dodatnih 9,1 milijuna eura.

– Smatramo da će predložene izmjene povećati mirovinska primanja za više od 15 tisuća korisnika sada dvostupne mirovine te da će se utjecati na kvalitetnije mirovinske prihode svih budućih umirovljenika, rekao je Piletić.

Copy link
Powered by Social Snap