Državni investicijski fond: Što ovo ulaganje donosi budućim umirovljenicima

Jasmina Grgurić Zanze
14. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Svaki dvadeseti euro mirovinske štednje građana završit će u državnom  investicijskom fondu. Prema nadolazećim izmjenama zakona, milijardu eura našeg novca uplaćenog u drugi stup slit će se u ruke države koja će ta sredstva moći ulagati gdje želi. Dio javnosti upozorava da takvo raspolaganje privatnim sredstvima građana od strane države uvijek sa sobom nosi rizik za korupciju.

raiffeisen mirovinski fondovi

Foto: Pexels

Milijardu eura iz mirovinskih fondova, odnosno kapitalizirane štednje građana za mirovinu, slit će se u državni investicijski fond. Rezultat je to najavljenih Vladinih zakonskih izmjena u drugom mirovinskom stupu kako bi se on ojačao te počeo isplaćivati građanima koji prilikom odlaska u mirovinu i dalje velikom većinom biraju mirovinu samo iz prvog stupa, jer im ona ispada povoljnija.

Nacionalizacija dijela mirovinske štednje građana

piletic sabor
Vlada mijenja četiri mirovinska zakona: Evo što to znači za umirovljenike

Ministar Marin Piletić najavio je još ranije da će se pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije ulagati u alternativni investicijski fond kojim će upravljati država. Preciznije, u rukama države završavat će svaki dvadeseti euro njihove mirovinske štednje.

Dio javnosti strahuje kako je ovdje zapravo riječ o nacionalizaciji mirovinske štednje.

– To je privatna imovina građana i mi ne vidimo kako je to različito. Je li različito da se pet posto nacionalizira ili pet posto se preusmjeri u nekakav državno garantirani fond”, komentirala je za Dnevnik.hr Vedrana Pribičević iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Državno upravljanje uvijek nosi rizik za korupciju

Postavlja se logično pitanje, zašto bi uopće građanin povjerio novac za svoju mirovinu državi, kada njime može jednako tako upravljati sam. Naime, državno upravljanje novcem građana uvijek sa sobom nosi jedan rizik.

– Veliki rizik za korupciju, jer vi možete onda vrlo jednostavno natjerati mirovinske fondove da uplate novac u taj mistični fond koji će onda ulagati po svom nahođenju, naglasila je Pribičević.

Primjerice, Vlada je lani podržavala ulaganje mirovinskih fondova u Fortenovu, ali ga strani upravitelji fondova na kraju nisu odobrili. Novi investicijski fond takvo odobrenje više neće trebati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap