Ministar Medved o ratnim vojnim invalidima: ‘Netočno je da će oni proračun stajati milijardu eura’

Ana Kanazir
7. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

U saborskoj proceduri su izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima koje donose mnoge novitete. Tako je jučer bivši ministar branitelja, SDP-ovac Fred Matić rekao kako će Hrvatska morati ratnim vojnim invalidima priznati status hrvatskih ratnih vojnih invalida, a time će im se i povećati naknade koje primaju. Ove naknade bi, prema njemu, građani mogli plaćati oko milijardu eura godišnje. Ipak, sada se javio i ministar branitelja Tomo Medved koji je demantirao ovaj navod i rekao da je predviđeni iznos neutemeljen. Otkrivamo i koje su sve mirovinske promjene predviđene ovim izmjenama Zakona.

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog

Branitelji | Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Kao što smo pisali ovdje, do sada je usvojeno 195 odluka o usvajanju ustavnih tužbi veterana HVO-a jer nisu imali stečena prava, odnosno nisu priznati hrvatskim ratnim vojnim invalidima. To bi se, prema bivšem ministru branitelja Matiću, trebalo promijeniti, a time će dobiti i nove naknade, a sada se o svemu oglasio i trenutni ministar branitelja Tomo Medved. Donosimo i sve mirovinske promjene koje su navedene u izmjenama Zakona.

Bivši ministar je iznio svoju računicu

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Hrvatski ratni vojni invalidi bi nas mogli koštati dodatnih milijardu eura, evo o čemu se radi

Kako je jučer objasnio bivši ministar branitelja SDP-a Fred Matić, Hrvatska bi trebala priznati ratnim vojnim invalidima status hrvatskih ratnih vojnih invalida, a time bi uz mirovine trebali dobiti i ostale isplate i to retroaktivno, s kamatama. Svojom je računicom došao do iznosa koji nije manji od milijarde eura.

– Pa računajte – pripadnika HVO-a kojima je Ćesić Rojs dao potvrde o ranjavanju na ‘južnom bojištu‘, a većina ih je, zamislite ranjena u istom danu, bilo je 10.007. Kad im se prizna status HRVI, oni uz braniteljske mirovine koje im Hrvatska već isplaćuje, stječu i pravo na državni stan, pod uvjetom da nemaju u vlasništvu drugu nekretninu u Hrvatskoj, a pretpostavimo da ih većina nema. Danas nema stana u Hrvatskoj ispod 100.000 eura. Dodajte tome i invalidnine koje dosad nisu imali, ortopedske dodatke, pravo na tuđu brigu i pomoć za one koji imaju status najtežih invalida, pa pravo na liječenje u Hrvatskoj, prvenstvo na listama čekanja, pravo na toplice, zatim prava prvenstva upisa na fakultete i smještaja u domovima koja imaju njihova djeca, pa prava koja se prenose na članove najuže obitelji nakon njihove smrti, objasnio je Matić za jutarnji.hr.

Ministar Medved misli da su ove tvrdnje neutemeljene

Ministar branitelja Tomo Medved je demantirao ovaj navod i rekao kako je netočno da će novi ratni vojni invalidi proračun stajati toliko novca, ali i da su tvrdnje bivšeg ministra Matića neutemeljene, kako je rekao za jutarnji.hr.

– Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji iz 2017. omogućili smo to i onima koji u tom roku nisu uspjeli podnijeti zahtjev. Time se ne stvaraju pretpostavke da bi pripadnici HVO-a ostvarili ista prava kao hrvatski ratni vojni invalidi, kako se u članku želi prikazati, rekao je Medved.

Naglasio je da sve osobe koje su tužile Hrvatsku primaju mirovinu u Republici Hrvatskoj, a sva ostala prava na temelju invalidnosti ostvaruju se u BiH te ih ne mogu konzumirati u dvije države i ne mogu ostvari prava koja ostvaruju HRVI u Hrvatskoj. Ipak, izmjenama Zakona u saborskoj proceduri daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve ratne vojne invalide iz reda HVO-a.

Važna presuda Ustavnog suda: Pripadniku HVO-a priznat status ratnog vojnog invalida

‘Nejasno je na temelju čega bivši ministar dolazi do procjene’

Podsjetio je da je proračun Ministarstva branitelja u 2023. iznosio 155 milijuna eura, a projekcija za 2024. iznosi 174 milijuna eura, iz čega je vidljivo snažno povećanje. Upozorio je da Matić iskazuje dramatične procjene koliko će Hrvatsku koštati pripadnici HVO-a i pokušava prikazati hrvatske branitelje i HRVI kao teret državnog proračuna.

– S obzirom na to da su sudski postupci u tijeku, nejasno je na temelju čega bivši ministar Predrag Matić dolazi do te procjene i na temelju čega, osim paušalnog pristupa, kao i uvijek, temelji svoje tvrdnje, zaključio je Medved za jutarnji.hr.

Izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima

Inače, Izmjenama zakona u saborskoj proceduri daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve ratne vojne invalide iz reda HVO-a, po osnovi bolesti i ozljede kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti, objasnio je Medved. Ovim izmjenama se također omogućava braniteljima dulji ostanak u svijetu rada. Braniteljima koji rade do polovice radnog vremena mirovina se određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,8, a za vrijeme zaposlenja duljeg od polovice punog radnog vremena ili obavljanja djelatnosti na temelju koje postoji obveza na osiguranje mirovina se određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,6667, kako se navodi u Izmjenama Zakona. Isto tako, oni koji primaju obiteljsku mirovinu mogu također raditi.

Treba napomenuti i kako oni koji primaju najnižu invalidsku mirovinu temeljem ovoga Zakona ili Zakona o mirovinskom osiguranju, a kojima je utvrđen djelomični gubitak radne sposobnosti prouzročen djelomice ili u cijelosti kao posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, imaju pravo na najnižu mirovinu i za vrijeme zaposlenja do polovice punog radnog vremena, a za vrijeme zaposlenja duljeg od polovice punog radnog vremena ili obavljanja djelatnosti na temelju koje postoji obveza na osiguranje imaju pravo na svoju invalidsku mirovinu.

Predloženim Zakonom u odredbama vezanim uz prava na mirovinu sredstva su osigurana u Financijskom planu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu unutar posebnih programa na temelju osiguranja i druge naknade u 2024. godini u iznosu od 9.700.000 eura. Jednako tako, spominje se i gradnje braniteljskih centara, pri čemu je jedan sličan, veteranski već otvoren, o čemu smo pisali ovdje.

7.288 pripadnika HVO-a prima mirovinu koja u prosjeku iznosi 582,62 eura, dok im radni staž iznosi šest godina i osam mjeseci, prema podacima HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap