U Daruvaru se danas otvora najveći veteranski centar, a pružat će brojne mogućnosti

Ana Kanazir
13. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Najveći veteranski centar u državi se otvara danas u Daruvaru. Nalazi se u centru grada, uz Daruvarske toplice, a vrijedan je 14 milijuna eura. Ovo je četvrti veteranski centar u Hrvatskoj koji će nuditi dnevnu rehabilitaciju ili boravak od 20 dana uz određene terapije.

veteranski centar u Daruvaru

Veteranski centar u Daruvaru | Foto: veteranski centar

Veteranski centar će pružiti najbolju njegu i brigu braniteljima, a u centar mogu doći i sa svojim suprugama ili pratnjama, ako nisu samostalni. Ovaj centar je velika investicija i ujedno četvrti veteranski centar u državi koji će pomoći u rehabilitaciji branitelja veterana. U ovom tekstu možete vidjeti i koje bolesti najčešće imaju branitelji u mirovini, ali i od čega najčešće umiru.

Centar će nuditi razne usluge

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Zdravstveni karton hrvatskih branitelja: Otkrivamo od čega najčešće umiru branitelji u mirovini

Veteranski centar u Daruvaru se otvara danas, a radi se o projektu Ministarstva hrvatskih branitelja koji je već izgradio slične centre u bivšim vojarnama u Šibeniku, Sinju i Petrinji. Ipak, centar u Daruvaru je najmoderniji, a za njega je utrošeno 14 milijuna eura.

Osim toga, ovaj centar će nuditi razne pogodnosti za hrvatske branitelje. Branitelji u pedesetim i šezdesetim godinama i oni stariji su sve bolesniji kako kaže Josip Lucić, ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar i upravo zato će u ovom centru dobiti priliku za rehabilitaciju, piše danas.hr. Centar će nuditi dnevnu rehabilitaciju ili pak boravak od 20 dana tijekom kojih će branitelji dobiti terapiju, ali i usluge psihosocijalne pomoći, kineziološke programe i programe fizikalne rehabilitacije. Uz to, centar ima i veliku teretanu i bazen u kojima će branitelji moći vježbati.

Smještaj i za pratnju

Centar ima ukupno 110 soba, od kojih je pet uređeno za stopostotne invalide koji dolaze s pratnjom, a ostale sobe su s dva ležaja. Poznato je i kako će u centru raditi 50-ak zaposlenika.

– Tijekom vremena se pokazalo da je važno da s njima dođu supruge. Posljednjih godina je prepoznato da veteranska populacija umire ranije i da je bolesnija od ostalih. Ali isto tako i njihove supruge koje nisu bile u ratu, ali su nosile obitelj, skrbile se za djecu, bavile se kućanstvom, a istovremeno proživljavale strahove, stresove i bojazan za svoje supružnike. Tri četvrtine branitelja dolaze u centre sa suprugama i to je posebno pozitivno jer ojačava obiteljsko zajedništvo što je vrlo važno u trećoj životnoj dobi, rekao je Lucić za danas.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap