Milivoj Špika: ‘Zamislite da kažemo da ćemo od sutra masu za mirovine povećati za 50 posto’

Milan Dalmacija
3. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Platforma Umirovljenici zajedno nedavno je predstavila svoje programske smjernice. Njen medijski koordinator, Milivoj Špika smatra da u proračunu ima dosta novca za iskorjenjivanje siromaštva, ali i da treba voditi računa i o mjerama, u koje svakako ne spada zabilježba države na nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade, koju je detaljno prokomentirao.

špika milivoj

Foto: Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno | Youtube screenshot

Težak položaj umirovljenika u Hrvatskoj nagnao je brojne umirovljeničke udruge i stranke da umjesto prosvjeda, kao u Sloveniji, krenu putem političkog ujedinjavanja kako bi pokušale postići povoljan rezultat na parlamentarnim izborima sljedeće godine. Iz toga je nastala platforma Umirovljenici zajedno, čiji medijski koordinator Milivoj Špika, mnogima poznat kao predsjednik Bloka umirovljenici zajedno, tvrdi da novca za značajno povećanje mirovina ima u državnoj blagajni te se zalaže za novi model izračuna mirovina.

Više od 530 osoba odustalo od socijalne pomoći: Država im se želi uknjižiti na nekretnine

– Zamislite da kažemo da ćemo od sutra masu za mirovine povećati za 50 posto. Preko noći bi iskorijenili siromaštvo ili ga sveli na najmanju razinu. Novca ima u proračunu. Vidite li koliko država uprihođuje od PDV-a, to su strašni prihodi, rekao je Špika na N1 televiziji.

Prije desetak dana predstavljene su programske smjernice s kojima platforma Umirovljenici zajedno planira izaći na parlamentarne izbore. Iako je Špika uvjeren kako bi na izborima mogli biti među pet stranaka s najvećim brojem osvojenih glasova, nije mogao ni zamisliti da će se baviti time da država upisuje zabilježbe nad nekretninama korisnika socijalne pomoći.

Kratki spoj između korisnika i države

Odredba je to izmijenjenog Zakona o socijalnoj skrbi koji je s novom godinom stupio na snagu. Mnogi su zbog toga, prema istraživanju Ureda pučke pravobraniteljice, odustali od socijalne pomoći, o čemu smo već pisali. Špika smatra da je tu došlo do kratkog spoja između javnosti i države.

– Dosad smo poznavali ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i ugovor o doživotnom uzdržavanju, a ovo je sada jedna opcija u kojoj se država uključuje u jednu varijantu ugovora o doživotnom uzdržavanju. Ovo je socijalna naknada, a nije socijalna pomoć, što su mnogi, koji su željeli uzeti tu naknadu, mislili da jest. Mislim da je došlo do kratkog spoja između korisnika i države. Sad su mnogi ostali iznenađeni jer im se stavlja zabilježba na imovinu, a država daje novce. Vrlo je ružno to ispalo s obzirom na to da većina od njih nije znala da će država ići sa zabilježbom pa ispada da su na neki način prevareni, smatra Špika.

Država odustaje od zabilježbe na nekretnine primatelja socijalne pomoći? 'Nismo vlada koja želi otimati'

Loša mjera za sprječavanje siromaštva

Resorni ministar Marin Piletić najavio je povlačenje ove odredbe iz zakona, a Špika smatra kako je to jedina dobra poruka u ovoj situaciji. Dodaje kako je tek sad postalo jasno da zajamčena minimalna naknada nije dobra mjera za sprječavanje siromaštva.

– Sama činjenica da jedan dio njih sad to otkazuje jest odgovor na pitanje jesu li znali u što se upuštaju, odnosno što će morati dati da bi dobili tu naknadu. Ono što nije dobro je što država nije uzimala u obzir koliko nekretnina ima osoba koja uzima tu naknadu, zaključio je Milivoj Špika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap