Sprema se prosvjed umirovljenika: Objavljeno vrijeme i mjesto okupljanja, očekuje se velik odaziv

Milan Dalmacija
22. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Na Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bit će održan umirovljenički prosvjed. Organizator je platforma Umirovljenici zajedno koja će tom prigodom ponoviti svoje zahtjeve Vladi.

prosvjedi umirovljenika

Platforma Umirovljenici zajedno održat će prosvjed 1. listopada na glavnom zagrebačkom trgu. Kratki je to sukus konferencije za medije, na kojoj su predstavnici platforme Lazar Grujić. Milivoj Špika, Milivoj Tičarić, Mladen Novosel i Dražen Štiglić obznanili program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Oni su istaknuli da se već mjesecima najavljuje prosvjed zbog rastućeg nezadovoljstva. Prvi su, prema njihovim riječima, s time u javnosti izašli Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske, dok su iz UZ-a predložili kako bi se prosvjed trebao održati upravo na Međunarodni dan starijih osoba.

– Budući su SUH i MUH očito odustali od prosvjeda ili, bolje kazati, nisu ga iskreno ni namjeravali organizirati, tako su se iz vlastite zamke pokušali izvući prozivajući platformu Umirovljenici zajedno prebacujući nam odgovornost koja je isključivo na njima. Mi ni na koji način nismo željeli biti smetnja organizaciji prosvjeda, no nakon svega jasno je da se radilo o unaprijed smišljenoj predstavi za javnost, kojom bi se umirovljenike uz suradnju sa Vladom još jednom prevelo ‘žedne preko vode’, poručili su iz platforme Umirovljenici zajedno.

Iskazivanje nezadovoljstva

Hoće li biti prosvjeda 1. listopada? Oglasili su se SUH i MUH, evo što kažu o tome

Zasmetalo im je što su se SUH i MUH, kao članovi Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, sami proglasili jedinim predstavnicima umirovljenika. Uz to, iz UZ-a spominju kako su oni bili suosnivači Nacionalnog vijeća još 2010. godine. Ipak, treba spomenuti kako je rad Vijeća u jednom trenutku bio prekinut, da bi ponovno bio uspostavljen tek 2018. godine s predstavnicima SUH-a i MUH-a.

Ipak, uz sve ostale probleme koji muče starije osobe, iz platforme drže da je i to dovoljan razlog za održavanje prosvjeda. Uostalom, Lazar Grujić je još ranije rekao kako će 1. listopada biti prosvjed ili proslava, ovisno o tome kako će se Vlada postaviti po pitanju mirovina, o čemu više možete čitati ovdje.

– Ostajemo dosljedni u svojim zahtjevima prema Vladi stoga ćemo 1. listopada na Međunarodni dan starijih osoba od 10.30 do 12 sati biti zajedno sa umirovljenicima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozivamo ih kako bi zajedno Vladi iskazali nezadovoljstvo i protestirali radi rastućeg siromaštva umirovljenika kojih je sve više sa mirovinama ispod linije siromaštva. Dolazak znači iskazivanje nezadovoljstva malim mirovinama, statusom u društvu koje ne mari za starije, te izostanak političke volje za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika. Umirovljenici će biti u prilici družiti se i razgovarati sa čelnicima platforme Umirovljenici zajedno, upoznati se sa programom i preuzeti letak sa glavnim prijedlozima za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika, poručili su.

‘Javnost mora znati…’

Oštar odgovor: Umirovljenici zajedno smatraju da će SUH i MUH preveslati umirovljenike pričom o prosvjedu

Tom će se prilikom javnosti obratiti koordinatori platforme Lazar Grujić i Milivoj Špika te ponoviti programske ciljeve, odnosno zahtjeve prema Vladi.

– Javnost mora znati tko beskompromisno i iskreno zastupa interese umirovljenika, a tko s njihovim interesima trguje. Potrebitima se mora pomoći što je obveza svake socijalno osjetljive Vlade, no 750 tisuća umirovljenika sa svojim mirovinama ne smiju postati socijalni slučajevi. Oni u prvom redu traže ono na što imaju pravo s obzirom na minuli rad, a to je pravo na mirovinu dostatnu za život dostojan čovjeka. Učiniti ćemo sve da se umirovljenicima što prije isprave sve do sada učinjene nepravde…, zaključili su Umirovljenici zajedno.

U isto vrijeme će na zagrebačkom Bundeku biti organizirana i proslava Međunarodnog dana starijih osoba. Program te manifestacije možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap