Macron najavio mirovinsku reformu koja uključuje jednu važnu promjenu, Francuzi nisu sretni

Ana Kanazir
10. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je nove promjene u mirovinskom sustavu. Najavio je provođenje mirovinske reforme prema kojoj bi se dobna granica za umirovljenje pomaknula na 64 ili 65 godina života, dok je do sada bila 62 godine. Ovo nije najbolje sjelo Francuzima koji su već krenuli s prosvjedima.

macron

Foto: Emmanuel Macron | Youtube screenshot

Francuska ima jednu od najnižih propisanih dobi za umirovljenje. Nove promjene će biti teško uvesti, a još će teže proći kod građana. Ipak, ovo nije prvi puta da Macron najavljuje mirovinsku reformu, jer je isto najavio svojim dolaskom na vlast, zatim u 2020. godini, ali i u rujnu 2022. godine, o čemu smo pisali ovdje. Podsjetimo i kako je granica za umirovljenje u doba predsjednika Nicolasa Sarkozyja bila 60 godina.

macron
Macron povećava dob za odlazak u mirovinu: Nezadovoljni Francuzi spremaju nacionalni štrajk

Mirovinska reforma je nužna

Francuska vlada tvrdi kako je reforma nužna kako bi mirovinski sustav mogao normalno funkcionirati u nadolazećim godinama, a kažu i kako je svrha osigurati funkcioniranje sustava bez nametanja novih poreza ili smanjivanja iznosa mirovina, a kao rješenje vide upravo promjenu dobne granice za umirovljenje. Dodaju i kako je više opcija na stolu, ali kako sve uključuju podizanje dobi za umirovljenje.

Macron je ideju o mirovinskoj reformi imao čim je došao na vlast 2017. godine, a pokušao ju je provesti još 2020. godine, ali je ideja bila zaustavljena zbog pojave Covid krize i spašavanja gospodarstva. Ipak, sada je već u samoj najavi reforma naišla na neodobravanje, a prijeti se i prosvjedom.

Prosvjedi su već krenuli

Protiv Macrona su bili organizirani veliki prosvjedi 2018. i 2019. godine koji su poznatiji i kao “Pokret žutih prsluka”, a uključivali su nasilje i borbu za bolje životne uvjete. Upravo oni su i ove subote održali marš središtem Pariza kako bi se pobunili protiv nove odluke, ali odaziv i nije bio toliko velik, navodi CNN.

Ankete također pokazuju kako mirovinska reforma nije popularna, ali glasnogovornik Vlade je rekao kako samo žele biti odgovorni.

– Mi ne radimo mirovinsku reformu da bismo bili popularni, nego da bismo bili odgovorni. Ići ćemo do kraja jer je to jedini način na koji naš društveni model može preživjeti, rekao je Olivier Veran, glasnogovornik Vlade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap