Kada će Vlada ispuniti svoja tri obećanja umirovljenicima: Evo što kažu iz Ministarstva

Jasmina Grgurić Zanze
5. srpnja 2024.
Mirovine
A- A+

Vlada je prije više od pola godine umirovljenicima obećala tri stvari; dodatak na mirovinu, dodatnih godinu dana staža po djetetu prilikom umirovljenja te novu formulu usklađivanja mirovina. Lanjska obećanja završila su u Programu nove Vlade od 2024. do 2028. godine. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava nisu nam u svom odgovoru otkrili precizno kada će započeti realizacija tih obećanja pa smo odlučili pitati umirovljenike u anketi vjeruju li da će se obećano i ostvariti.

Andrej Plenković i euri u pozadini

Andrej Plenković | Foto: Mirovina.hr/Screenshot Facebook

Predizborna obećanja za umirovljenike pala su u drugi plan i trenutno se nalaze na čekanju. HDZ-ova Vlada još je u prošlom mandatu obećala uvesti trajni dodatak na mirovine. Riječ je o takozvanoj ‘trinaestoj mirovini’ koja je trebala zamijeniti dosadašnje jednokratne pomoći, ali koja još uvijek nije zaživjela. Vlada je uoči parlamentarnih izbora isplatila još jedan dodatak umirovljenicima, a u novom mandatu prestala je komunicirati svoje mirovinske politike.

Uz trajni dodatak na mirovinu, koji bi iznosom pratio godine staža, obećana je prošle godine i nova formula usklađivanja mirovina, no ni ona neće zaživjeti sve do nagodinu, o čemu smo više pisali ovdje. Treća stvar koju je umirovljenicama obećao sam premijer, je godina dana dodatnog staža za svako dijete.

Od danih obećanja prošlo više od pola godine

Nijedna od ove tri stvari još uvijek nije realizirana, premda je od obećanja prošlo sada već više od pola godine. Naime, posljednja sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, na kojoj se raspravlja o svim tim pitanjima, održana je lani u studenom, a iduća će biti tek najesen pa su umirovljenici upali u jednogodišnji rascjep, determiniran ponajprije izborima. Oklijevao je tako i ministar rada i mirovinskog sustava, Marin Piletić sve donedavno primiti predstavnike Sindikata umirovljenika Hrvatske kako bi mu uručili potpise peticije ‘Veće mirovine odmah’, o čemu više možete pročitati ovdje.

Pitali smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike što se događa s mirovinskim politikama i kada će biti realizirana dana obećanja.

Staž za majke i za snižavanje dobne granice za mirovinu

Majka i djeca sjede i gledaju na tablet
Plenković više ne spominje godinu dana staža po djetetu: Evo kako se računa dodatni staž za majke

– Vlada je prepoznala važnost dijaloga i savjetovanja s predstavnicima umirovljenika i starijih osoba, a koji su se očitovali kroz djelovanje Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kao najvišeg stupnja suradnje u pitanjima od važnosti za umirovljenike i starije osobe. Nacionalno vijeće svakako će nastaviti svoje djelovanje i u mandatu ove Vlade te će se u okviru propisane procedure pristupiti potpisivanju novog Sporazuma o njegovu osnivanju. Očekujemo nastavak uspješne suradnje, koja je do sada rezultirala brojnim unaprjeđenjima u okviru mirovinskog sustava, kako bi i dalje zajedničkim radom doprinijeli unapređenju dostojanstva umirovljenika i starijih osoba te osnažili međusobnu toleranciju i solidarnost, odgovorili su za Mirovina.hr.

Podsjećaju iz Ministarstva na Program Vlade Republike Hrvatske od 2024. so 2028. kojim je, između ostaloga, predviđeno uvođenje godišnjeg dodatka za umirovljenike. Tu je i redefiniranje modela visine mirovina u odnosu na porast plaća i rast potrošačkih cijena promjenom formule za usklađivanje mirovina u omjeru 85:15 prema povoljnijem indeksu. Program sadrži i povećanje razdoblja dodanog staža roditelju, majci ili posvojiteljici koja ostvaruje pravo na mirovinu za svako rođeno ili posvojeno dijete, sa sadašnjih šest mjeseci na 12 mjeseci i to za snižavanje dobne granice za stjecanje prava na mirovinu i za izračun mirovine.

Ravnoteža između mirovina i njihove održivosti

Starija umirovljenica u kupovini
Umirovljenici nezadovoljni usklađivanjem: 'Mirovina mi je u deset godina rasla 111 eura'

– Vlada prilikom svake intervencije u mirovinski sustav vodi računa o tome da se ne naruši ravnoteža između primjerenosti mirovina i financijske održivosti mirovinskog sustava u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju, uvažavajući pri tome mišljenja i zahtjeve predstavnika umirovljenika koji su u okviru rada Nacionalnog vijeća aktivno sudjelovali u kreiranju brojnih mjera u mirovinskome sustavu te tim dali svoj doprinos u rješavanju brojnih pitanja od interesa za umirovljenike, zaključili su iz nadležnog ministarstva.

Iz takvog odgovora, međutim, nije jasno hoće li navedeno biti ostvareno 2025. ili pak 2028. godine, mada je za očekivati da će to ipak biti ranije. Ne čudi stoga da su umirovljenici postali pomalo nestrpljivi i skeptični. Obećana im je i 30 posto veća mirovina. To povećanje događa se zapravo kroz redovna usklađivanja, od kojih će već prvo u mandatu Vlade, i to po staroj formuli, iznositi više od 7 posto, kako smo pisali ovdje. Za toliku stopu zaslužno je rekordno povećanje plaća za preko 10 posto pa je jasno da se takav tempo neće nastaviti u nadolazećim usklađivanjima, tim više jer se stabilizira i situacija s inflacijom.

Vjerujete li da će nova Vlada ispuniti svoja obećanja umirovljenicima, možete nam odgovoriti u anketi ispod teksta.

Vjerujete li da će nova Vlada ispuniti obećanja umirovljenicima?

Copy link
Powered by Social Snap