Hrana je sve skuplja, a Sindikat umirovljenika traži veće mirovine: ‘Vratite umirovljenicima ono što im dugujete’

Jasmina Grgurić Zanze
12. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Više od 15.000 potpisa skupljeno je dosad za peticiju ‘Veće mirovine odmah’. Sindikat umirovljenika peticiju provodi online i na terenu do 15. travnja, a Jasna A. Petrović kaže da su iza ovakvih akcija obično dolazili prosvjedi, premda zasad ništa ne najavljuje. Na ovaj potez su se odlučili nakon što je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava izignoriralo njihove zahtjeve. Traže veće mirovine, trinaestu mirovinu, ukidanje penalizacije, staž za majke svim umirovljenicama i povoljniji model usklađivanja. S usklađivanjem od 4,19 posto nisu zadovoljni, jer je hrana sve skuplja i umirovljenici žive sve teže.

Zagrebački Dolac | mirovina.hr

Umirovljenici žive od akcije do akcije, hrana je sve skuplja, a većina mjesečne mirovine odlazi na namirnice i plaćanje režija, dok neki nemaju ni za to. Brojke su neumoljive, svaki treći umirovljenik je siromašan, a 70 posto umirovljenika ima mirovinu ispod linije siromaštva od 572 eura. Nabrajati bi se moglo još puno, no sukus je to razloga zbog kojih je Sindikat umirovljenika Hrvatske pokrenuo peticijuVeće mirovine odmah‘ koja se može potpisati na ovoj poveznici.

Dosad je, što na terenu, a što online prikupljeno više od 15.000 potpisa, a do 15. travnja očekuje se najmanje dvostruko toliko. Moćno je to oružje koje neće moći ignorirati nijedna Vlada, o čemu nam je detaljnije ispričala SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović u ovom tekstu. Petrović je jučer bila gošća i HTV-ove urednice Anite Hrstić u Trećoj dobi.

Ministar Piletić izbjegava ozbiljne pregovore

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Sindikat umirovljenika traži Plenkovića da hitno reagira: 'Ministar Piletić nas ignorira, nije sazvao sjednicu unatoč zakonskom roku'

– Odluku o pokretanju peticije donijeli smo još u studenom kada smo vidjeli da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izbjegava ozbiljne pregovore oko zahtjeva koje su Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika podnijeli još u rujnu i stavili ih na dnevni red. Ministar Marin Piletić očitovao se samo na neke prijedloge Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u studenom, ne dajući nam mogućnost da nađemo modele kako bi ih i ostvarili. Nakon toga su nas izbjegavali, unatoč sporazumu prema kojem se unutar dva mjeseca mora barem jedanput sastati i raspravljati o problemima umirovljenika, rekla je Jasna A. Petrović.

Razumije, kaže, da su bili pregovori s radničkim sindikatima, što podržavaju jer je i njima u interesu da rastu plaće pa se onda i usklađivanjem mirovina prelije dio tog rasta. Ipak, ministar nije htio sazvati svojevrsnu provedbenu sjednicu, dodaje, na kojoj bi raspravljali o zahtjevima i njihovoj realizaciji.

S usklađivanjem od 4,19 posto nikako nisu zadovoljni

S 4,19 posto siječanjskog usklađivanja, koliko će umirovljenici dobiti tek u travnju, ističe SUH-ova predsjednica, nisu zadovoljni. Naime, kada se gledaju cijene hrane, nemoguće je govoriti o normalnom i dostojanstvenom životu većine umirovljenika. Podsjetila je da ovo nije prva peticija koju je Sindikat umirovljenika pokrenuo. Osnovani su u jeku rata 1992. od kada su se borili za povrat duga umirovljenicima, 1995. sakupili su 30.000 potpisa, 1996. održali veliki prosvjed…

– Obično nakon peticije slijede prosvjedi, ljudi se time pokreću. Kažem, ništa ne najavljujem. Nakon toga smo za referendum skupili više od 210.000 potpisa i prošao je konačno zakon kojim je umirovljenicima vraćeno 11 milijardi kuna duga. Otprilike tražimo to i sada, da se odmah za 10,5 posto povećaju mirovine. Ostatak je to duga zbog pogrešno izračunate prve aktualne vrijednosti mirovine od siječnja 1999. godine, podsjeća SUH-ova predsjednica.

Osim većih mirovina odmah na temelju povrata duga, traže i trinaestu mirovinu. Slovenija ju je stavila u svoj budžet za ovu godinu. Švicarci su je sada izglasali na referendumu, premda Švicarska nije pretjerano socijalna država.

– Ministar je rekao da će biti neka naknada, evo sada ide i osma isplata umirovljenicima za Uskrs. Međutim, ona ovisi o odluci Vlade, ne ulazi u mirovinu pa se ni ne usklađuje i mirovine ne rastu za taj iznos. Ministar je također obećao čvrsto da će prihvatiti, doduše ne naših sto posto usklađivanja, omjer 85:15 prema rastu cijena i plaća, podsjetila je Petrović.

Matica umirovljenika povukla se u zadnji tren

sabor replike
U Saboru ništa o usklađivanju, 13. mirovini i stažu za majke: 'Birokrati nisu odradili svoj posao'

Petrović smatra i dalje da će se trinaesta mirovine u nekoj formi dogoditi, kako je ranije rečeno, ove godine. Osim toga, traže i da se izjednače penalizirane mirovine, odnosno da koeficijent umanjenja bude jednak za sve, što čak ni ne mora u zakonsku proceduru, već je dovoljna uredba Vlade. Trenutno postoji nekoliko razreda penalizacije od 6 pa sve do 20,4 posto. Za one koji nisu svojom voljom otišli ranije u mirovinu, traže da se ta kazna ukine sa 65 godina starosti.

Tu je i dodatni staž za majke, pri čemu samo one umirovljene od 2019. godine dobivaju dodatnih šest mjeseci staža po djetetu. Sindikat traži i da svi umirovljenici dobiju pravo raditi puno radno vrijeme uz pola mirovine, a ne samo oni prema posebnim propisima.

Sa svim ovih zahtjevima već godinama izlaze u javnost s Maticom umirovljenika, koja se povukla u zadnji čas te ne sudjeluje ni u skupljanju potpisa na peticiju. Petrović poziva sve građane da se odazovu i potpišu iz solidarnosti sa starijim građanima, ali i zbog svoje vlastite budućnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap