Grbin obećao mirovine veće od 750 eura, otkrio i što će poduzeti odmah kada dođu na vlast

Jasmina Grgurić Zanze
8. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Pravednije usklađivanje mirovina odmah po dolasku na vlast i uvođenje dodatka na mirovinu prvim rebalansom proračuna obećao je SDP-ov predsjednik Peđa Grbin. Prilikom predstavljanja opsežnog izbornog programa koalicije ‘Rijeke pravde’ povisio je obećanje o rastu prosječne mirovine od 750 eura na veći iznos, premda nije točno precizirao koliko. Isto tako, optužio je HDZ da je kopirao njihov program kada je o umirovljenicima riječ.

Peđa Grbin | Snimak zaslona Youtube

Peđa Grbin | Snimak zaslona Youtube

Koalicija ‘Rijeke pravde’ u subotu je u Zagrebu predstavila izborni program. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je poručio da nakon što dobiju povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista. Posebno se osvrnuo na umirovljenike te obećao rezultate po pitanju većih mirovina odmah po dolasku na vlast. O kompletnom dijelu SDP-ova programa posvećenog umirovljenicima više možete pročitati ovdje.

Novo usklađivanje i dodatak na mirovine odmah

Andrej Plenković i euri u pozadini
Plenković dao novo obećanje o povećanju mirovina: Idu gore 30 posto, evo kolike će biti

– Već u prvom tjednu promijenit ćemo Zakon o mirovinskom osiguranju kako bi osigurali da se mirovine usklađuju na pravedan način pa ako plaće rastu brže, usklađivat će se sto posto s plaćama, a ako je inflacija veća, usklađivat će se sto posto s inflacijom kako naš umirovljenik, kao što je bilo u zadnjih nekoliko godina, u inflaciji ne izgubi niti jedan euro, najavio je, među ostalim, Grbin.

Grbin obećava i da će već na prvom rebalansu uvesti trajni dodatak na mirovine. Pojasnio je da u četiri godine umirovljenicima moraju vratiti ono što im je Plenković oduzeo u osam godina. Isto tako, shvatio je da su mirovine od 750 eura umirovljenicima obećali prije više od pola godine, ali kako se u međuvremenu dogodila inflacija, to danas više ne može biti 750 eura, nego više, kaže SDP-ov čelnik.

‘HDZ je program za umirovljenike kopirao od SDP-a’

Šef ljevice optužio je HDZ da donedavno nije imao program za umirovljenike, jer nemaju kapaciteta da ga smisle, pa su s interneta preuzeli uzeli njihov program i prepisali ga do zadnje brojke. Poručio im je da su mogli napisati barem 770 eura, jer bi to bilo usklađenje s inflacijom koja se dogodila otkada je i SDP izašao sa svojim programom.

Ustvrdio je da se HDZ u osam godina uopće nije bavio mirovinama ni mirovinskim sustavom, nego su se, kaže, umirovljenika sjetili nekoliko dana prije izbora. Grbin je najavio da će to promijeniti i sustavno riješiti problem.

Umirovljenici, koje vam se izborno obećanje za umirovljenike najviše sviđa?

Copy link
Powered by Social Snap