Traže se ginekolozi, čistačice, zidari… Pogledali smo ponudu poslova na portalu za zapošljavanje umirovljenika

Milan Dalmacija
6. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Da Hrvatskoj kronično nedostaje radne snage pokazuju i podaci HZMO-a, koji otkrivaju da je 30. rujna bilo zaposleno 25.220 osoba starijih od 65 godina. Na posebnom portalu za zapošljavanje umirovljenika je, pak, aktivno oko 670 oglasa u kojima poslodavci traže ljude raznih struka. Po oglasima smo primijetili da nedostaje ginekologa, čistačica, vozača, a umirovljenicima se nude i poslovi zidara.

zapošljavanje umirovljenika

Portal zapošljavanje umirovljenika | foto: Screenshot Hzz

Hrvatskoj kronično nedostaje radne snage, zbog čega poslodavci sve više posežu za stranim radnicima, ali i umirovljenicima. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 30. rujna je bio zaposleno 25.220 osoba starijih od 65 godina, od čega je 23.949 korisnika mirovina. Među najzastupljenijim djelatnostima u kojima rade umirovljenici nalaze se trgovina (4.101 zaposlenih umirovljenika) ugostiteljstvo (1.843) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (2.572). Dobro kotiraju i umjetnost, zabava i rekreacija (263) i ostale uslužne djelatnosti (653 zaposlena umirovljenika).

Kako bi olakšala pronalazak poslova umirovljenicima, ali i pronalazak starije radne snage poslodavcima, država se odlučila na pokretanje posebnog portala za zapošljavanje umirovljenika. Portal je pokrenut početkom ovog mjeseca, a gotovo odmah je na njemu objavljeno 630 oglasa za posao. U međuvremenu broj oglasa je pao na gotovo 490, a mi smo odlučili istražiti koji se poslovi najviše nude umirovljenicima.

Traže se ginekolozi, čistačice, zidari…

zapošljavanje umirovljenika
S radom krenuo novi portal za zapošljavanje umirovljenika, evo kako funkcionira

Sindikati i strukovne udruge u pojedinim profesijama često ističu kako im nedostaje jako puno radne snage. To se ponajprije odnosi na zdravstveni sustav, graditeljstvo i uslužne djelatnosti. Kolika je jagma za radnicima u tim granama, dokazuje i velik broj oglasa za umirovljenike.

Tako KBC Sestre milosrdnice među umirovljenicima traži specijalista radiologije, dok Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana traži specijalista ginekologije i opstetricije te specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine. Opća i veteranska bolnica “Hrvatski ponos” iz Knina, pak, traži specijalista endokrinologa.

Govoreći o uslužnim djelatnostima, čak 49 poslodavaca traži čistačicu, 26 poslodavaca traži kuhare-umirovljenike. Traži se i 24 dostavljača, nekoliko desetaka vozača, ponajprije autobusa i teretnih vozila… U graditeljstvu se traže razni poslovi, od arhitekata, diplomiranih inženjera građevine pa sve do zidara.

Ima posla za umirovljenike

Doduše, vrijedi spomenuti kako poslova ima i na drugim portalima za zapošljavanje poput MojPosao ili Posao.hr. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava navode kako je cilj pokretanja portala za zapošljavanje umirovljenika “poticanje poslodavaca na zapošljavanje umirovljenika kao i aktivacija radne snage koja želi i može raditi, a nalazi se među umirovljenicima koji će se tako lakše vratiti u svijet rada, kroz daljnje učenje, osobni razvoj, socijalne kontakte i zadržavanje aktivnijeg stila života, a zbog ranijeg iskustva mogu značajno pridonijeti i učenju mladih u prilagodbi poslu i radnom mjestu.”

Dodaju kako je u prvih 10 mjeseci ove godine putem portala Burza rada (za redovito zapošljavanje) zabilježena potražnja za umirovljenicima na 7.798 radnih mjesta. Stoga se može pretpostaviti kako će broj oglasa za zapošljavanje starijih osoba rasti, kao i broj zaposlenih u dobi od 65 i više godina.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap