Dobar posao na obali: Radnika u mirovini čak 900 manje nego u turističkoj sezoni

Jasmina Grgurić Zanze
15. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Turistička sezona odnijela je sa sobom i dio umirovljenika koji rade do polovine radnog vremena. Krajem studenoga bilo ih je 902 manje u odnosu na kolovoz, a pad imaju ne samo djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, nego i dalje vodeće trgovine te prijevozništvo. Nakon dućana, umirovljenici najviše rade u prerađivačkoj industriji i stručnim djelatnostima, a ima ih sve više i u zdravstvu i školstvu, gdje uglavnom rade žene.

Ilustracija: Rawpixel

Rad u mirovini nedvojbeno je populariziran nakon što je Vlada proširila prava i uvela nove kategorije umirovljenika koji se mogu zaposliti do polovine radnog vremena uz zadržavanje punog iznosa mirovine. Većina ih radi zbog novca, a dio njih jer žele nastaviti društvu davati svoje znanje i iskustvo te tako ostati aktivni. Dobar dio umirovljenika rad veže isključivo uz dobru zaradu na obali u vrijeme turističke sezone. Potvrđuju to i podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pa smo tako krajem kolovoza imali 902 više zaposlenih nego na kraju studenog.

Rad u dućanu uvjerljivo vodeći među umirovljenicima

Slavonka Agata (71): 'Ljeti radim u konobi, s manje od 400 eura ne može se prezimiti'

Do polovine radnog vremena krajem kolovoza radilo je 28.277 umirovljenika, o čemu smo pisali ovdje. Brojka je od tada u blagom padu, da bi prema posljednjim podacima za studeni došla na 27.373 zaposlena. Turistička sezona ne podrazumijeva samo serviranje hrane i pića u restoranima, čišćenje hotelskih soba i slično, nego i pojačan rad u trgovinama i prijevozništvu. Tako smo u kolovozu imali 2.473 umirovljenika koji su se zaposlili u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, a krajem studenoga ta je brojka pala na 1.591 zaposlenog. Mali je pad umirovljenih radnika i u trgovini s 4.765 na 4.686, ali i u prijevozništvu i skladištenju s 2.353 na 2.218 zaposlenih.

Manji broj zaposlenih u ove tri djelatnosti dobrim dijelom objašnjava upravo završetak turističke sezone. Rad u dućanima i dalje je uvjerljivo vodeća djelatnost za umirovljenike. Iza trgovine je prerađivačka industrija s 3.667 zaposlenih, dok je na trećem mjestu s gotovo jednakim brojem rad u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima. One okupljaju 3.664 umirovljenika i sve ih je više, što samo govori o manjku stručnog kadra za kojim se traga među umirovljeničkom populacijom.

Više žena radi samo u zdravstvu, školstvu i turizmu

Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti okupljaju 3.044 umirovljenika, a zanimljiv je podatak i da gotovo 3.000 osoba u mirovini radi u građevini. Zdravstvena zaštita i socijalna skrb zapošljavaju 1.584 umirovljenika, a njih 625 okupljaju poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

Ljiljana Vavra radi u mirovini Snimak zaslona | HRT
Umirovljenica Ljiljana i dalje radi: 'Svaki put kad zatvorim vrata, ja sam ispunjena'

Najmanje umirovljenika privlače specifične djelatnosti, poput rudarstva i vađenja koje okuplja 70 zaposlenih u mirovini, dok ih je 66 u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji. Djelatnost kućanstva kao poslodavaca za vlastite potrebe obavlja 29 građana u mirovini, a zanimljiv je i podatak da jedan umirovljenik radi u djelatnosti izvanteritorijalnih organizacija i tijela. Tu se može raditi o zaposlenju u nekoj od međunarodnih organizacija poput UN-a ili MMF-a, ali i o poslu u stranoj diplomaciji ili konzulatu.

Gotovo dvostruko više muškaraca radi uz mirovinu nego žena, njih 17.873 u odnosu na 9.500 zaposlenih umirovljenica. Gotovo sve djelatnosti okupljaju više muškaraca, osim njih nekoliko pa tako više žena radi samo u turizmu, obrazovanju i zdravstvu.

Copy link
Powered by Social Snap