Evo gdje umirovljenici u našem susjedstvu imaju najveće, a gdje najmanje mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
10. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Uspoređujemo li prosječne mirovine u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, brojke su prilično različite. Najmanje imaju umirovljenici u Federaciji BiH, gdje prosječna mirovina iznosi svega 318 eura. Najviših 800 eura u prosjeku primaju Slovenci, a naša je zemlja odmah iza njih, ali sa znatno manjih 513 eura prosjeka.

euro

Foto: Unsplash

Bore se za svoja prava, prosvjeduju, traže, ali i dalje imaju najmanje mirovine u takozvanoj regiji. Riječ je o umirovljenicima Bosne i Hercegovine. Redovno usklađivanje mirovina u BiH događa se samo jednom godišnje u travnju, a ove su godine zbog teške ekonomske situacije dobili akontacijsku isplatu, o čemu smo pisali ovdje. Mirovine su tako već od siječnja povećane pet posto, uz dodatnih 1,55 posto u travnju, a na osnovu rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Tamošnji predstavnici umirovljenika tražili su i još jedno izvanredno usklađivanje mirovina, ali taj zahtjev zasad im nije prihvaćen.

Prosječna mirovina u Federaciji BiH svega 318 eura

Ilustracija | Pexels
Prosječna mirovina je iznad 500 eura, ali manje ima 60 posto umirovljenika

Prosječna mirovina u Federaciji BiH nakon posljednjeg usklađivanja iznosi 622,75 konvertibilnih maraka, što je 318.55 eura, a u Republici Srpskoj 591 KM (oko 302 eura). Na osnovu redovnog godišnjeg usklađivanja, penzije u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu su uvećane za 9,2 posto, piše Avaz.ba.

Osvrću se i na našu informaciju da su mirovine u Hrvatskoj prvi put prešle iznos od 500 eura, o čemu smo pisali ovdje. Mirovine svih oko 1,2 milijuna korisnika iznose u prosjeku 513 eura, a naši susjedi napominju kako hrvatske umirovljenike čeka i još jedno redovno usklađivanje mirovina u srpnju.

U Srbiji su od ove godine mirovine koje se isplaćuju usklađene u visini od 9,2 posto. Prosječna mirovina u Srbiji trenutno je 45.739 dinara, odnosno blizu 765 KM, što je 391 euro. I njihovo usklađivanje, dva puta godišnje, prati rast plaća i troškova života.

Mirovine u Crnoj Gori 488 eura, u Sloveniji 800 eura

U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, prosječna je mirovina iznosila 488 eura, odnosno 963 KM. Penzije u toj susjednoj državi se usklađuju redovno tri puta godišnje, odnosno svaka četiri mjeseca, a najniža mirovina u Crnoj Gori iznosi 450 eura.

U Sloveniji su mirovine, u skladu s redovnim usklađivanjem, od 1. siječnja uvećane za 8,8 posto. Tamošnja zajamčena mirovina, što je minimalni iznos za umirovljenike s punim stažem, iznosi 748,27 eura, a u prosjeku mirovinska primanja u Sloveniji su 800 eura, odnosno 1.580 KM, navodi Avaz.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap