Dalija Orešković poslala poruku umirovljenicima: ‘Na njima je veći teret da odrede kakva će biti budućnost Hrvatske’

Milan Dalmacija
28. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Saborska zastupnica Dalija Orešković godinama se na različite načine bori protiv korupcije. Smatra da je ona dovela do povećanog iseljavanja mladih iz Hrvatske te da je sad veći dio tereta odgovornosti birača na umirovljenicima, jer oni svojim odabirom kroje daljnju sudbinu zemlje. Drži da je potreban sasvim novi preustroj države, u kojoj bi i umirovljenici mogli brže i lakše ostvarivati svoja prava.

Dalija Orešković | Foto: Facebook/Dalija Orešković

U svojim javnim istupima Dalija Orešković često ostavlja dojam uporne i nepokolebljive borkinje protiv korupcije. To joj je i bila uloga dok je predsjedavala Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. No, to tijelo nije imalo pretjerane ovlasti stoga se Orešković odlučila boriti protiv korupcije na njenom izvorištu, u politici. Bila je predsjednička kandidatkinja, a kao zastupnica i članica Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza često upozorava na korupciju, koju smatra glavnim problemom i uzrokom teškog položaja društva u cijelosti, a napose umirovljenika.

Tečaj €/kn: 7,53450

– Kroz proteklih 30 godina, zbog loše vlasti i korupcije, a manjim dijelom zbog ostalih tržišnih okolnosti urušavali su se sustavi poput zdravstva, socijale, nestajala su radna mjesta kao i čitavi giganti nekadašnje ekonomije, a rastao je broj onih čija se mirovina izračunava po povlaštenim propisima, bez reciprociteta u ostvarenom radnom stažu i uplatama u mirovinski sustav. Korupcija je potaknula val iseljavanja slijedom čega je Hrvatska u posljednjih 10 godina izgubila 10 posto svoga stanovništva, što se odrazilo i na nepovoljan omjer između radno aktivnih i umirovljenika. Iako su umirovljenici osobito pogođeni nižim životnim standardom, rješavanje njihovih problema u suštini se ne može se odvojiti od rješavanja glavnog problema koji muči sve ostale, a to je institucionalno nedovršena država i koruptivna vlast HDZ-a, poručila je Orešković u razgovoru za Mirovina.hr.

Vlastito iskustvo

Njen angažman u Saboru zasnovan je na progovaranju o slomu države te ukazivanju na to kamo bi država trebala ići. Ukratko, Orešković želi pravno uređenu državu, jednaku za sve, u kojoj su prava svima jednako dostupna. Govori to i iz vlastitog iskustva. Njeni roditelji su u mirovini, a otac je, uz to, i teško bolestan te prolazi kalvariju kroz koju prolaze mnoge starije osobe u zdravstvenom sustavu.

Katarina Peović iz oporbene perspektive: 'Naš umirovljenik nije zaslužio svoju starost provesti služeći stranog umirovljenika'

– Moj otac kao teški srčani bolesnik s 82 godine, uz dopunsko osiguranje svoje osnovne lijekove bez kojih ne može preživjeti plaća 850 kuna mjesečno. Srećom, u situaciji smo u kojoj to možemo plaćati, no da je primjerice u takvom zdravstvenom stanju moja mama te da nema oca i mene kao pomoć, već da je prepuštena svojoj mirovini koja je niža od 2.000 kuna, ona trošak životno nužnih lijekova ne bi mogla plaćati, a s time ni preživjeti. To znači da smo negdje putem na socijalnu državu i pojam socijalne sigurnosti naprosto zaboravili. Problem manjka zdravstvenih radnika pogađa sve, i umirovljenike i sve druge kojima je liječnička pomoć potrebna. Međutim kako sam često pratnja vlastitim roditeljima u nekoj od zdravstvenih ustanova, vidim umirovljenike i osobe starije životne dobi koji su sami, o kojima očito nitko ne brine, a oni neke stvari više i ne mogu obaviti bez tuđe pomoći, posvjedočila je saborska zastupnica.

Pritom ne vidi problem “slabih institucija”, kako ga naziva, samo u zdravstvu. Brojni su se problemi nagomilali i u socijalnoj skrbi, gdje građani, napose umirovljenici, također ne mogu ostvariti svoja zakonski zajamčena prava.

– Ne može se očekivati da će sustav socijalne sigurnosti doista štititi one kojima je pomoć najpotrebnija, ako su institucije i tijela koje taj sustav čine, loše ustrojena, loše kontrolirana, ako postoji manjak upravo onih kadrova koji bi trebali obilaziti teren, ako su kadrovi nedovoljno educirani ili su demotivirani lošim materijalnim uvjetima u kojima rade i niskim plaćama. U proteklih nekoliko godina vidjeli smo puno primjera u kojima je u ustanovama i domovima u kojima su bili smješteni umirovljenici bilo više korisnika nego što su bili kapaciteti za skrb o njima, što je rezultiralo tragičnim posljedicama. Vidjeli smo i da je do toga došlo jer nije postojala sustavna kontrola načina na koji te ustanove i domovi brinu o svojim korisnicima. Svako pitanje, promatram iz istog kuta, propitujem koliko je sustav dobro posložen i organiziran da bi mogao ispuniti zadaću zbog koje je i uspostavljen, upozorava Dalija Orešković.

Žrtve loše države

Sve se to odražava na umirovljenike koji, ponavlja Orešković tvrdnju oporbene zastupnice Katarine Peović, žive lošije od svojih vršnjaka, odnosno turista koji svakog ljeta dolaze u Hrvatsku. Pritom, dodaje, nije potrebna nikakva posebna statistika da bi se to vidjelo. Dovoljno je otići u trgovinu i na ulicu te vidjeti starije osobe kako prebiru po policama ili kontejnerima. Upravo zbog njih, Orešković stalno upozorava i predlaže nove mjere, koje uglavnom nemaju odjeka.

Dalija Orešković smatra da je korupcija izvor svih problema i lošeg standarda građana, a rješenje vidi u potpunom preustroju države. | Foto: Facebook/Dalija Orešković.

Mirela Ahmetović iz kuta oporbe: 'Samo novcem otetim korupcijom, umirovljenici bi mogli imati dvostruko veću mirovinu'

– Umirovljenici su kao i svi drugi žrtve loše države u kojoj se javna sredstva troše na korupciju umjesto na javne potrebe, stoga se niti rješavanje bilo kojeg pitanja koje je specifično važno za umirovljenike ne može sagledavati odvojeno od osnovne borbe za pravednost i vlast ne može raditi što god hoće. Svi nedostatci u tome kako država i njezini sustavi funkcioniraju, kad se dođe u mirovinu naprosto se jasnije vide. S obzirom da sam oporbena zastupnica, vladajući moje prijedloge redovito odbijaju, tim više što HDZ-u ne odgovara država jakih institucija i učinkovite kontrole vlasti, ali iznošenjem prijedloga i rješenja dajem do znanja i na konkretnim primjerima pokazujem za što se zalažem i borim, tvrdi Orešković.

Stoga se osvrnula i na nedavne Vladine mjere pomoći pri ublažavanju posljedica inflacije. Istaknula je da je svaka nova mjera dobrodošla, ali da neće puno pomoći umirovljenicima, jer su strukturni problemi unutar sustava zdravstva, mirovina, socijalne skrbi, a i drugih – ostali isti.

– Za umirovljenike koji će biti pogođeni tijekom očekivane nadolazeće krize, svaka pomoć je dobrodošla i bolja od situacije u kojoj nikakvih mjera nema, ali imajući na umu da su i prije krize mnogi živjeli ispod ruba siromaštva, te da su i oni koji su po statistikama bili iznad ovog praga imali vrlo nizak životni standard, država, ali i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave morat će učiniti puno više. U mjere pomoći i praćenja potreba, trebamo se uključiti svi, putem udruga civilnog društva, ali i neposredno, pokazujući osnovnu solidarnost prema onima koji će u krizi biti egzistencijalno ugroženi. Ovakvim malim mjerama, vlast zapravo ili pokušava kupiti naklonost birača iz umirovljeničkih skupina, tvrdi Orešković.

Poruka umirovljenicima

Stoga je poslala poruku najstarijoj populaciji za koju se često kaže da mudrošću i razumom rješava sve probleme.

– Nadam se da će umirovljenici promišljati o odgovornosti onih koji su svojim lošim politikama i korupcijom iselili mlađu, radno produktivnu populaciju, među kojima je puno onih čije su kćeri i sinovi zajedno s obitelji napustili Hrvatsku u posljednjih desetak godina. Za razliku od mladih koji su od ove države digli ruke, umirovljenici su u pravilu onaj dio biračkog tijela koji uredno izlazi na izbore, stoga je upravo na njima veći teret da odrede kakva će biti budućnost Hrvatske, kad već proteklih 30 godina nije bilo onako kako smo se nadali i kako smo htjeli, rekla je zastupnica i dodala kako nikakve mjere ne bi smjele zamagliti činjenicu da bi umirovljenički standard bio bolji da niije bilo višedesetljetne korupcije.

umirovljenici

Na umirovljenicima je velik teret odgovornosti kakva će budućnost Hrvatske biti, poručuje Dalija Orešković. | Foto: Unsplash

Aleksandra Biškupec Šević s oporbene strane: 'Umirovljenici ne trebaju državnu milostinju, već poštenu valorizaciju svog doprinosa'

Orešković smatra da je potreban sasvim novi ustroj države, što znači promjenu izbornog zakonodavstva i krojenja izbornih jedinica, teritorijalni preustroj, učinkovito i bolje pravosuđe i jake antikorupcijske mjere na svim razinama vlasti.

– Tek potom možemo stvoriti uvjete da se provede reforma drugih sustava poput mirovinskog, zdravstva i socijalne skrb, obrazovanja i svih ostalih. U ovom sazivu uputila sam već brojne inicijative i prijedloge kojima oslikavam i doslovno na papiru ostavljam zapisan taj nacrt nove države kakvom smatram da bi Hrvatska trebala postati. Jedino bi u takvoj državi generacija djece u kojoj odrastaju i moje dvije djevojčice postojala perspektiva i motiv da sva ta djeca ostanu ovdje. Mislim da je borba za takvu Hrvatsku dužnost mog naraštaja, a takva borba nije ništa manje važna od obrane države u vrijeme rata. Problem je u tome što korupcija nije samo u nekim pojedincima kojima se slučajno dogodila, već u sustavu u kojem su ciljano i planirano od strane političke stranke na vlasti, određene osobe postavljane na određena mjesta upravo s ciljem da se iz javnih sredstava izvuku milijarde. Taj je proces započeo još u vrijeme pretvorbe i privatizacije, a nastavljen je kroz svo ovo vrijeme na različite načine, na svakodnevnoj razini, od manjih pronevjera do izvlačenja milijarde kuna iz INA-e u svega godinu, dvije, zaključila je Dalija Orešković.

Dalija Orešković poslala poruku umirovljenicima: ‘Na njima je veći teret da odrede kakva će biti budućnost Hrvatske’
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap