Aleksandra Biškupec Šević s oporbene strane: ‘Umirovljenici ne trebaju državnu milostinju, već poštenu valorizaciju svog doprinosa’

Milan Dalmacija
24. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Kakav je položaj umirovljenika u Hrvatskoj najbolje znaju ljudi iz sustava. Sadašnja predsjednica Središnjeg odbora Socijaldemokrata, Aleksandra Biškupec Šević nekoć je bila zaposlenica HZMO-a, a sudjelovala je i u mirovinskoj reformi. Ističe kako je mirovinski sustav narušen raznim intervencijama, koje su stvorile nove nepravde. Zbog toga je nezadovoljna postojećim stanjem.

Aleksandra Biškupec Šević | Foto: Facebook

Umirovljenici najteže podnose teret krize koja se sada već produljila na dvije godine, a glavna joj je odlika inflacija. I prije krize su imali malo, a unatoč energetskim dodacima i usklađivanju mirovina, cijene su tolike da se to niti ne osjeti. Razni su se, stoga, prijedlozi o tome kako pomoći umirovljenicima u krizi počeli širiti javnim prostorom.

No, teško da netko razumije umirovljeničke probleme od osobe koja poznaje sustav. Socijaldemokrati, odnedavno nova stranka u Hrvatskom saboru, nastala odlaskom 18 zastupnika iz SDP-a, u svom kadru imaju takvu osobu. Aleksandra Biškupec Šević je javnosti slabo poznata predsjednica Središnjeg odbora Socijaldemokrata, a karijera joj je vezana za mirovine. Radila je u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, potom je bila načelnica Sektora za mirovinsko osiguranje u Ministarstvu rada i socijalne skrbi i članica Povjerenstva za mirovinsku reformu, od davne 1999. do 2004. godine. U razgovoru za Mirovina.hr osvrnula se i na to razdoblje, ali i istaknula kako nije zadovoljna postojećim stanjem u mirovinskom sustavu.

umirovljenici
Novi paket mjera: Vlada ograničila cijene nekih namirnica, isplatit će novi energetski dodatak, dijeliti veće vaučere...

– Opće poznata činjenica je da položaj naših umirovljenika nije zavidan i da se po tom pitanju može i mora raditi. Generalno bih rekla da nisam zadovoljna sa postojećim stanjem, a što se tiče postignuća naše stranke, nažalost, oporbeni zastupnici nemaju puno mogućnosti da stvarno poboljšaju položaj umirovljenika, jer u hrvatskoj političkoj praksi gotovo da je nemoguće da vladajući prihvate bilo kakvu sugestiju ili prijedlog oporbe, ma koliko bi to bilo u korist građana. Naši zastupnici su u Hrvatskome saboru već dvije godine i u tom razdoblju su vrlo aktivni u nastojanjima da ukažu vladajućima na nedostatke mirovinskog sustava i težak položaj umirovljenika, ali nemaju dovoljno ruku da se te inicijative i prihvate, ističe Biškupec Šević.

Smatra da umirovljenici u Hrvatskoj, za razliku od svojih vršnjaka iz većeg dijela Europe, ne mogu uživati u plodovima svog rada, već moraju paziti na svaku kunu. Kao glavnog krivca za takvu situaciju ističe i ad hoc intervencije u mirovinskom sustavu.

– Kroz 30 godina koliko postoji Hrvatska mirovinski sustav se raznim ad hoc intervencijama narušavao i stvarao nove nepravde. Zatim imamo dvije kategorije umirovljenika. Jedne koji su svoju mirovinu zaradili i ostvarili temeljem svoga radnog vijeka i uplaćenih doprinosa i druga kategorija onih koji su po raznim posebnim propisima i pod povoljnijim uvjetima ostvarili mirovinu. Kao prvo jasno bi trebalo izdvojiti tu kategoriju. Nadalje umirovljenici, odnosno mirovine se tretiraju kao trošak što je posve pogrešno jer su oni u vrijeme svoga aktivnog radnog statusa bili izvor prihoda za tadašnje umirovljenike. Naš se mirovinski sustav temelji na dva načela i onom koji osigurava koliko toliko uvažavanja financijskih prinosa tijekom radnog vijeka, ali solidarnosti s onima koji tijekom radnog vijeka nisu uspjeli osigurati mirovine koje bi jamčile iole pristojan život. Moramo osigurati balansirano poštovanje oba ova načela, istaknula je bivša djelatnica HZMO-a i članica Povjerenstva za mirovinsku reformu.

Promjene dobrodošle, ali nedovoljne

Vlada je nedavno donijela novi paket mjera građanima, javnim ustanovama i poduzetnicima, koje uključuju i mjere koje se tiču umirovljenika. Ograničenja cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, nova tarifa električne energije za kućanstva, regulacija cijena plina i toplinske energije, energetski dodatak i vaučeri su neke od glavnih mjera kojima vladajući nastoje ublažiti pritisak inflacije, između ostalih i na umirovljenike. Biškupec Šević ističe kako su Hrvatsku osim inflacije pogodili epidemija koronavirusa i razorni potresi te da je država u takvim situacijama dužna pomoći.

Katarina Peović iz oporbene perspektive: 'Naš umirovljenik nije zaslužio svoju starost provesti služeći stranog umirovljenika'

– Svaki dodatak i pomoć koju su primili naši građani pozdravljam, međutim smatram da se moglo i više i sa pravednijom raspodjelom. Povećanje mirovina od šest posto je nominalno, u odnosu na prijašnja povećanja, prilično, ali kad sagledamo rast cijena i inflaciju koja divlja, to nije nešto čime bi se Vlada trebala hvaliti. Uostalom to je redovno usklađivanje mirovina. Nažalost, zbog postojećeg modela usklađivanja mirovina one će realno padati, jer je inflacija dvostruko veća od postotka povećanja. Svojevremeno smo predlagali da se mirovine usklađuju u cijelosti s onim parametrom koji brže raste. Do sada su to bile plaće, ali sada su to troškovi života, komentirala je.

Osvrnula se i na novi način isplate obiteljskih mirovina, koji bi trebao zaživjeti od 1. siječnja. Njime se udovicama daje pravo izbora između 77 posto obiteljske mirovine ili zadržavanja svoje uz još 27 posto obiteljske mirovine. Članici Socijaldemokrata se to ne čini dovoljno uvjerljivo da zaštiti udovice od daljnjeg osiromašivanja.

– Tu je učinjen pokušaj da se korisnici zaštite od rizika siromaštva. Naime, poznato je da u tim situacijama preko noći preživjeli bračni drug ostaje na jednoj mirovini, a troškovi se ni blizu ne prepolavljaju. Pozdravljam taj pokušaj, ali ne mogu ni približno biti zadovoljna tim rješenjem, jer je ono više nego polovično. Udio neto obiteljske mirovine u neto plaći RH je svega 31,90 posto. Kako su i hrvatske prosječne plaće nedostatne da ljudima osiguraju odgovarajući standard, jasno je da jedna trećina od tog iznosa može dostajati samo za puko preživljavanje. Isto tako, nikako se nije smjelo ići u ograničavanje visine zajedničke mirovine koju prima preživjeli bračni drug. Ovo smatram samo kozmetičkim rješenjem za jedan broj umirovljenika. Opet se stvara nepravda, ustvrdila je Aleksandra Biškupec Šević.

Osobni i stranački ciljevi

S obzirom na to da ima bogato radno iskustvo vezano uz mirovinski sustav, a za to je zadužena i u Socijaldemokratima, Biškupec Šević naglašava da nema jednoznačnog odgovora, niti je lako u svega nekoliko rečenica odgovoriti na pitanje što bi sve trebalo popraviti. Ipak, tvrdi da joj je dužnost poboljšati socijalni položaj najstarijeg dijela naše populacije.

Mirela Ahmetović iz kuta oporbe: 'Samo novcem otetim korupcijom, umirovljenici bi mogli imati dvostruko veću mirovinu'

– Osobno ću nastojati držati maksimalno u našem političkom fokusu, upravo pitanja socijalnog položaja umirovljenika, kao najbrojnije socijalno ugrožene skupine. U općoj kakofoniji i temama “visoke politike”, prečesto upravo oni najslabiji i najranjiviji ostaju izvan vidokruga. Umirovljenici nisu niti smiju biti socijalno ugrožena skupina, oni ne trebaju državno milosrđe, već poštenu valorizaciju njihovih doprinosa razvoju i napretku države i društva. Mirovine u tom smislu predstavljaju, po svojoj definiciji, dio materijalnih prava koja se ostvaruju jasnim međugeneracijskim dogovorom – svojevrsnim društvenim ugovorom, istaknula je i dodala da po tom pitanju ima prostora za napredak.

– Podsjećam da je u vrijeme Vlade Ivice Račana, kada je naš predsjednik stranke, Davorko Vidović, bio ministar zadužen za mirovine, ukupni udio mirovina u BDP-u iznosio preko 14 posto, a mirovine su jednokratno za 770.000 umirovljenika povećane za 20 posto. Zvučat će kao demagogija, ali se našim umirovljenicima moraju osigurati dostojne mirovine za dostojan život, jer oni su to zaradili. Uz to, treba poticati, gdje god ima prostora, mogućnost za aktivno uključenje umirovljenika jer tu postoji veliki potencijal kroz iskustvo i mogućnost mentoriranja mlađih generacija. Pri tome ne mislim na dodatno zapošljavanje zbog pukog preživljavanja, već na mogućnost aktivnog doprinosa zajednici i u poznim godinama, poručila je Aleksandra Biškupec Šević.

Pobrojala je i glavne ciljeve za koje će se Socijaldemokrati zalagati u Saboru do kraja ovog mandata.

– Naš cilj je da imamo mirovinski sustav u kojem će biti osigurano da umirovljenici koji su odradili radni staž od 41 godine imaju mirovinu u visini barem 75 posto svoje nekadašnje prosječne plaće. Zalagat ćemo se za povećanje mirovina i apsolutno i u odnosu na prosječne plaće. Pored zalaganja za veće mirovine, zalagati ćemo se i za povećanje kapaciteta za stacionarnu skrb osoba starije životne dobi koji trebaju medicinsku pomoć i njegu, kao i za osiguranje poludnevnih, dnevnih i privremenih smještajnih kapaciteta i servisa za pomoć i njegu u kući. To su realni ciljevi i samo je pitanje političke volje i u tom pravcu će ići naše inicijative, zaključila je predsjednica Središnjeg odbora Socijaldemokrata, Aleksandra Biškupec Šević.

Copy link
Powered by Social Snap