Zabrinjavajući podaci: Hrvatska je među populacijski najstarijim zemljama na svijetu

Matej Markovinović
28. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Popis stanovništva 2021. pokazao je štošta toga, ali svakako je najzabrinjavajući nastavak pada broja stanovnika od skoro 10 posto te povećanje prosječne dobi. Upravo zbog povećane dobi stanovništva, Hrvatska se našla među populacijski najstarijim zemljama Europe i svijeta.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Hrvatska se nalazi među populacijski najstarijim zemljama Europe i svijeta. Prema Popisu stanovništva 2021., svaki peti stanovnik Hrvatske ima 65 ili više godina.

Podsjetimo, prema Popisu 2021., Republika Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika, od čega 1.865.129 muškaraca (48,17 posto) i 2.006.704 žena (51,83 posto). U odnosu na popis 2011., broj stanovnika smanjio se za 413.056 osoba, odnosno 9,64 posto.

Ilustracija | Pixabay
Ima nas točno 3.871.833: DZS objavio konačne rezultate Popisa stanovništva, evo koliki je udio starijih od 65

Iako to nije nova vijest za demografe, demografkinja Sanja Klempić Bogadi s Instituta za migracije i narodnosti (IMIN) u Zagrebu, kaže da tako veliki udio starih, uz sve manji broj mladih i radno aktivnih, predstavlja velik izazov i za ekonomski bogatija društva.

Naime, nepovoljna dobna struktura odražava se i na manjak radne snage koji se posljednjih godina nadoknađuje dovođenjem stranih radnika. Stoga, kako bi Hrvatska održala gospodarski rast, Klempić Bogadi smatra da će se i dalje morati oslanjati na strane radnike, piše N1.

Osim toga, Klempić Bogadi kaže da demografi već dugi niz godina upozoravaju na ozbiljnost demografske situacije, ali političari kao da ne razumiju ili ne žele razumjeti da se brojne njihove odluke odražavaju i na procese koji utječu na demografsku sliku Hrvatske.

“Država koja je polu-funkcionalna u mnogim segmentima, korupcija koja je gotovo postala normalnost, političko kadroviranje i slično, sigurno nisu preduvjeti koji će učiniti Hrvatsku poželjnim mjestom za život i poboljšati demografske trendove, zaključuje Klempić Bogadi”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap