HZMO konačno odlučio: Mirovine će biti usklađene za 5,37 posto, evo kada ih možete očekivati na svojim računima

Milan Dalmacija
3. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a, aktualna vrijednost mirovina povećava se za 5,37 posto, na 10,86 eura, što je ujedno i stopa usklađivanja mirovina. Uz to, podignuta je i najniža mirovina za jednu godinu staža, koja će sada iznositi 11,19 eura, a promijenjene su i osnovice za naknadu zbog tjelesnog oštećenja, visina najnižih braniteljskih mirovina te osnovice za vrijednosne bodove za hrvatske branitelje.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje održanoj donesena je odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) od 1. siječnja 2023. koja će po novom iznositi 10,86 eura, odnosno 81,82 kune. To ujedno znači da je stopa povećanja AVM-a, a samim time i stopa usklađivanja mirovina 5,37 posto.

Računanje eura
Umirovljenicima stiže drugo najveće usklađivanje ikad: Donosimo za koliko su dosad rasle mirovine

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

– Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene veći je od 50 posto, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće tako da stopa usklađivanja od 1. siječnja 2023. iznosi 5,37 posto, pojasnili su iz Mirovinskog.

Dva moguća izračuna

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Imamo sve podatke: Doznajemo koliki će biti postotak usklađivanja mirovina

Ranije smo objavili kako bi stopa usklađivanja mirovina trebala iznositi 5,44 posto. S tim je izračunom u početku izašao i analitičar mirovinskog sustava i član Predsjedništva HSU-a Željko Šemper. On je objasnio kako je nastala razlika između ranijeg i potvrđenog postotka usklađivanja.

Naime, prilikom izračuna je u obzir moguće uzeti stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena, kako je i predviđeno člankom 88. Zakona o mirovinskom osiguranju, a moguće je uzeti i mjesečne stope promjena potrošačkih cijena. Šemper tvrdi kako su dosad oba faktora u izračunu davala isti postotak usklađivanja mirovina, a sad je ona usklađena po stopama promjena prosječnog iznosa potrošačkih cijena, koje su uvjetovale rast mirovina za 5,37 posto, umjesto za 5,44 posto, kako je ranije bilo rečeno.

Kako bilo, ovo je i dalje drugo najveće usklađivanje mirovina, otkako je ono uvedeno 1999. godine, o čemu više možete čitati ovdje. Iz Mirovinskog ističu kako će usklađene mirovine na račune umirovljenika stići u travnju, kad se isplaćuju mirovine za ožujak, zajedno s razlikom za siječanj i veljaču.

Podignute i najniže mirovine

Uz ovu odluku, HZMO je donio još nekoliko važnih odluka. Tako od 1. siječnja 2023. godine najniža mirovina za jednu godinu staža iznosi 11,19 eura, odnosno 84,31 kunu. Od istog datuma vrijedi i nova osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, koja iznosi 248,72 eura (1873,98 kuna). Faktor osnovne mirovine ostao je na 0,75.

Posebnom je odlukom HZMO-a u ovoj godini povećana i visina najniže mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata na 339,54 eura  (2.558,25 kuna) mjesečno, a donesena je i odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu odnosno zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu 2022. koja će se primjenjivati na mirovine ostvarene od 1. siječnja ove godine.

Copy link
Powered by Social Snap