U krađi hrane uhvaćen 65-godišnjak: “I lopovi rade do 67 godina”

Jasmina Grgurić Zanze
20. svibnja 2019.
Kolumne
A- A+

Jedan umirovljenik prošlog tjedna ušetao je u trgovački centar u Sisku. Uzeo je više prehrambenih proizvoda. Međutim, na blagajni se nije zaustavio, nego je pokraj nje samo prošao, ne plativši hranu. Zaustavila ga je zaštitarska služba…

Ilustracija: Pexels

“Materijalna šteta koju je 65-godišnjak počinio procjenjuje se na nekoliko stotina kuna, a odgovornoj osobi trgovačkog centra, radi eventualnog pokretanja postupka, uručeni su podatci o počinitelju” – izvijestila je u petak Policijska uprava sisačko-moslavačka o krađi koju je počinio umirovljenik.

Kradljivac koji je izazvao suosjećanje

Stupce crne kronike, kada je riječ o starijim osobama, svakodnevno pune vijesti o krađama i prijevarama počinjenima na njihovu štetu. Uglavnom su to mlađe osobe koje iskorištavaju nemoć, dobrohotnost i susretljivost umirovljenika. Nude im masaže, predstavljaju se kao službenici pa im otuđuju “lažne” novčanice, kradu im ušteđevinu kada ih puste u svoj dom…

Siromaštvo: Mirovinu prima samo 64 posto starijih od 65 godina!

Međutim, ova vijest potpuno je drugačija. Starija osoba ovoga puta nije u ulozi žrtve, nego počinitelja. Zbog njegove dobi, teško ga je osuditi, tim više kada znamo da je umirovljenik. On nije ukrao novčanik, mobitel, televizor, alkohol, cigarete… Ukrao je hranu za nekoliko stotina kuna, jer možda ima malenu mirovinu, ili na nju uopće ne ostvaruje pravo iako po starosti ispunjava uvjete.

Neosporno je da je ova 65-godišnjak počinio kazneno djelo, zbog čega je postao dio statistike koja ga stavlja u koš sa svim ostalim kradljivcima s kojima se javnost gotovo nikada ne solidarizira. Za razliku od ovog nepoznatog čovjeka, oni ne izazivaju suosjećanje.

Da je javnost na ovaj slučaj reagirala drugačije, pokazali su i komentari na društvenim mrežama. Mnogi su stali u obranu “malog” čovjeka, prisiljenog da u starosti otuđuje hranu, jer si je ne može priuštiti.

Je li čovjek koji krade kruh i mlijeko kriminalac?

Ne možemo se ne zapitati, ako je točno da nema za hranu, kakvo je to društvo u kojem starija osoba iz bilo kojih razloga nema za jesti pa je prisiljena ukrasti. I zakon kaže da ona sa 65 godina više nije radno sposobna. Dakle, ili mora imati mirovinu od koje se tijekom mjeseca može prehraniti, što u Hrvatskoj kod više od polovine umirovljenika nije slučaj, ili joj treba omogućiti nacionalnu mirovinu ukoliko nije uspjela skupiti minimalnih 15 godina staža.

Baka u centru Zagreba za vrijeme ručka na Dan neovisnosti kopa po kanti za smeće

Je li čovjek koji krade kruh i mlijeko doista kriminalac za državu? Nije li sramotno za istu tu državu da je on prisiljen krasti? – pitali su neki građani, dok su drugi ustvrdili da je mogao počiniti i skromniju krađu, ako je već gladan.

Kako se krađa dogodila u jeku prikupljenih potpisa za referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, jedan korisnik društvenih mreža odmaknuo se od socijalnog aspekta ove vijest i zaključio:

“I lopovi rade do 67”.

________________________________________________

*Komentar je stav autora

U krađi hrane uhvaćen 65-godišnjak: “I lopovi rade do 67 godina”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap