Stranci i dijaspora primaju naše mirovine: Evo koliko je novca isplaćeno u inozemstvo

Milan Dalmacija
13. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

HZMO je lani u inozemstvo isplatio mirovine za 114.220 primatelja, najviše u BiH, Srbiju i Njemačku. Mirovine u inozemstvu primaju svi koji su ostvarili pravo temeljem općih propisa, neovisno o državljanstvu.

Photo: Pexsels

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je u srpnju isplatio lipanjske mirovine za 1.229.760 korisnika. No, ne završava sav novac u Hrvatskoj. Naime, inozemstvo je dom za 114.220 primatelja hrvatskih mirovina.

Kako ostvariti njemačku mirovinu sa stažem iz inozemstva?

Prema statističkim podacima, prošle je godine najviše mirovina isplaćeno u Bosnu i Hercegovinu (63.758), zatim u Srbiju (59.917) te Njemačku (15.366). Jasno, riječ je o umirovljenicima s prostora bivše države koji su dio staža ostvarili u Hrvatskoj, ali i onima koji su otišli trbuhom za kruhom te postali dijaspora.

No, HZMO navodi kako su mirovine isplaćivane i u, primjerice, Argentinu, Filipine, Južnoafričku Republiku, Meksiko, Ukrajinu… Hrvatska s tim zemljama nema potpisane međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju, što uključuje i isplatu mirovina. Uostalom, tko bi tamo primao naše mirovine?

– Prema odredbama članka 96. stavka 4. Zakona o mirovinskom osiguranju, isplata mirovina i drugih primanja iz mirovinskog osiguranja u inozemstvo obavlja se primjenom uredbi Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju ili primjenom uzajamnosti, odnosno na temelju rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o odobravanju isplate u državu s kojom nije sklopljen ugovor ili nema uzajamnosti. Prema tome, objavljeni su podaci o korisnicima koji su ostvarili pravo na mirovinu i/ili drugo primanje iz hrvatskog mirovinskog osiguranja, a kojima se ono isplaćuje u inozemstvo, neovisno o njihovom državljanstvu, objasnili su iz HZMO-a.

Dijaspora i stranci

Pojednostavljeno, mirovinu stečenu prema propisima u Hrvatskoj primaju i Hrvati koji žive u inozemstvu i stranci koji su ovdje nekoć radili. Statistika, doduše ne otkriva nacionalnu pripadnost primatelja mirovina u inozemstvu, ali zato znamo koliko ih je lani primilo starosnu, invalidsku ili obiteljsku mirovinu u dijelu od ukupno 59 zemalja u kojima su te mirovine isplaćene.

Najviše starosnih mirovina (44.580) isplaćeno je u Srbiju, zatim u BiH (32.317) te Njemačku (11.902). Najmanje ih je isplaćeno u Bugarsku (šest), Dansku (16) i Luksemburg (20).

Pogledajte koliku svotu mirovina Hrvatska isplati u inozemstvo svakog mjeseca!

Najviše invalidskih mirovina iz Hrvatske primali su umirovljenici u BiH (7.745), Srbiji (2.092) i Njemačkoj (523). Najmanje ih je u Španjolskoj i Bugarskoj (po jedan) te u Belgiji, Danskoj, Francuskoj i Poljskoj (po dva). Nijedna invalidska mirovina nije isplaćena na Novi Zeland, gdje se nalazi 25 korisnika starosne i troje korisnika obiteljske mirovine iz Hrvatske.

Najveći broj obiteljskih mirovina stečenih temeljem rada pokojnika u Hrvatskoj isplaćen je u BiH (23.696), Srbiji (13.245) i Njemačkoj (2.941). Najmanje primatelja hrvatskih obiteljskih mirovina nalazi se u Danskoj (dva), na Novom Zelandu (tri) i u Bugarskoj, Luksemburgu te Španjolskoj (pet).

Doduše, statistika ne pokazuje ni koliki su iznosi mirovina isplaćeni u pojedine zemlje, no iz HZMO-a tvrde da je isplaćeno ukupno 2.344.455.117,67 kuna, denominiranih u različite valute. Ukupni izdaci HZMO-a za mirovine u 2021. su iznosili 43.499.971.059 kuna. Mirovine isplaćene u inozemstvo su, dakle, lani činile 5,4 posto svih isplata mirovina HZMO-a. Koliko je mirovina isplaćeno ove godine u inozemstvo, bit će poznato tek 2023.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap