Pogledajte koliku svotu mirovina Hrvatska isplati u inozemstvo svakog mjeseca!

Jasmina Grgurić Zanze
11. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Znate li da po jednu hrvatsku mirovinu svakog mjeseca dobiva i umirovljenik na Filipinima i u Armeniji? Hrvatska ih za 181 tisuću umirovljenika isplaćuje u čak 51 zemlju diljem svijeta. Riječ je o pozamašnoj svoti koju izdvajamo iz mirovinskog sustava, iako je ona pojedinačno gledajući mala.

novac

Foto: Unsplash

Osim “našim” umirovljenicima, Hrvatska svakog mjeseca isplaćuje pozamašnu svotu iz mirovinskog osiguranja korisnicima koji žive u inozemstvu. Njih je trenutno oko 181 tisuća, a ta brojka iz godine u godinu raste. Naime, lani ih je bilo oko 166 tisuća. Zavod za mirovinsko osiguranje izdvaja čak 200 milijuna kuna za njihove mirovine.

Najviše isplata u BiH, Srbiju i Njemačku

Iako se radi o basnoslovnom iznosu, riječ je o svega oko 1.100 kuna po korisniku. Naime, oni su u Hrvatskoj većinom odradili tek dio svog radnog staža, svega nekoliko godina, no neki su odradili više. Primjerice, državljanin Srbije u bivšoj je državi na hrvatskim prostorima odradio nekoliko godina i za to dobiva oko 200 kuna. S druge strane, radnik je emigrirao u Njemačku gdje je odradio svoje posljednje godine, a za hrvatskih 30 godina staža dobiva oko 2.500 kuna.

Inozemne mirovine: Hrvatski umirovljenici godišnje primaju preko 4 milijarde kuna penzija iz 15 zemalja

Često se stoga ističe kako u ukupnoj statistici upravo inozemne mirovine ruše prosjek, jer su uračunate u obične mirovine svih 1.143.345 korisnika sa zajedničkim prosjekom od 2.641 kunu. Kada stavimo na stranu inozemne mirovine, prosjek umirovljenika u Hrvatskoj penje se na 2.968 kuna prosječne mirovine.

Najviše inozemnih mirovina isplaćujemo u Bosnu i Hercegovinu, a lani je takvih mirovina bilo čak  61.799. Na drugom mjestu po broju korisnika hrvatskih mirovina je Srbija, njih 58.678, dok je na trećem sa 15. 287 Njemačka. Po brojnosti slijedi Slovenija (9.693 mirovina), Australija (6.049) i Austrija sa 3.435 korisnika mirovina. Zatim oko 2.000 mirovina isplaćujemo u Crnu Goru, oko 1.800 u Makedoniju, a oko 1.700 u Kanadu, dok su sve ostale zemlje po brojnosti manje.

Po jedna na Tajland, Filipine…

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ustupio nam je tablicu u kojoj prikazuje sredstva isplaćena u kolovozu ove godine za mirovine prema međunarodnim ugovorima. One se isplaćuju u čak 51 zemlju širom svijeta.

Službena statistika pak prikazuje 27 zemalja, dok sve ostale zbog malog broja korisnika svrstava u istu kategoriju. Tako primjerice samo jednu mirovinu Hrvatska isplaćuje na Tajland, Filipine i Maltu, u Paragvaj, Armeniju, Tursku…

Mirovine se u inozemstvo isplaćuju u osam valuta; danskoj i švedskoj kruni, švicarskom franku, britanskoj funti, američkim, australskim i kanadskim dolarima i naravno, eurima kao najbrojnijoj, više od 25 milijuna. Ukupno, riječ je o 201.495.623 kuna mjesečno.

Većinom je riječ o starosnim mirovinama, no svaka treća mirovina koju isplaćujemo u inozemstvo obiteljska ili invalidska.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap