Apneja može dovesti do gubitka vozačke dozvole: Srećom, postoji način kako riješiti oba problema

Milan Dalmacija
22. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Mnogi ljudi zanemaruju apneju ili poremećaj spavanja. No, osim što to uzrokuje pospanost tijekom dana, može rezultirati i gubitkom, odnosno neizdavanjem vozačke dozvole. Srećom, postoji način kako zadržati vozačku i ostati budan za volanom.

Foto: Rawpixel

Jedna od učestalih zdravstvenih tegoba, koje mnogi nisu ni svjesni jest opstrukcijski apnejički sindrom, odnosno apneja. Osim što uzrokuje probleme sa spavanjem, odnosno pretjeranom pospanošću tijekom dana, taj poremećaj uzrokuje i probleme s dobivanjem vozačke dozvole. ž

hrkanje
Donosimo 5 načina kako jednostavno možete zaustaviti hrkanje i konačno se naspavati

– Kada govorimo o apneji i sposobnosti za vožnju tu odmah treba reći da je najveći problem i razlog zbog kojega se našao u Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače nekritičnost vozača. Oni često skrivaju ili bagateliziraju svoje poteškoće i nerado odlaze na kontrolne preglede. Za sigurno upravljanje motornim vozilima sa zdravstvenog aspekta, potrebno je stabilno stanje svijesti. Mogućnost obrade vizualnih informacija iz prometa i donošenje adekvatnih zaključaka i odluka te odgovarajuća i promptna reakcija mišićno koštanog sustava, govori za Portal Zdravlje doktorica Marina Valek, specijalistica medicine rada iz Ustanove za zdravstvenu skrb dr. Špiranović.

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je tijekom svojih posljednjih izmjena i dopuna podigao dosta bure među vozačima, ali i liječnicima, donesen je Pravilnik s izmjenama koje propisuju bolesti i poremećaje koji mogu ugroziti vozačku sposobnost.

Ne idite pospani za volan

Ovaj se propis redovito ažurira prema novim medicinskim saznanjima, podacima, statistikama i istraživanjima, a u njemu su posebno obrađene grupe poremećaja koje uzrokuju promjene stanja svijesti, poput psihičkih poremećaja, alkoholizma, ovisnosti o drogama, padavice, kardiovaskularnih bolesti, ali i apneje.

Glavni razlog zbog čega je apneja problematična pri vožnji jest mogućnost prekomjerne dnevne pospanosti, koja utječe na sposobnost donošenja odluka te adekvatnih reakcija tijekom vožnje. No, da bi ostali bez vozačke dozvole zbog pospanosti, potrebna je dijagnoza certificiranog somnologa, odnosno specijalista za poremećaje spavanja.

San i starija životna dob | Pexels
Problemi sa spavanjem? Evo koliko nam je sna potrebno sa 65 i više godina

 

– Somnolog je obvezan utvrditi vrstu poremećaja disanja tijekom spavanja i stupanj opstrukcijskog apnejičkog sindroma. Umjerenim opstrukcijskim apnejičkim sindromom smatra se broj apneja i hipopneja po satu odnosno indeks apneja-hipopneja, između 15 i 29. Ozbiljnim sindromom smatra slučaj u kojem indeks apneja-hipopneja iznosi 30 ili više. Vozač ili kandidat za vozača za kojeg se sumnja da pati od umjerenog ili ozbiljnog opstrukcijskog apnejičkog sindroma bit će upućen na dodatni ovlašteni medicinski savjet od somnologa prije izdavanja ili produljenja vozačke dozvole. Vozača ili kandidata za vozača može se savjetovati da ne upravljaju vozilom do potvrde dijagnoze. Ovlašteni medicinski savjet izdaje se isključivo nakon cjelonoćne polisomnografije ili poligrafije, napominje doktorica Valek.

Praćenje stanja

Nakon postavljene dijagnoze, somnolog je obvezan propisati terapiju te pratiti njenu učinkovitost. To također ima veze s izdavanjem vozačke dozvole, jer je vozač dužan dokazati kontrolu nad vlastitim stanjem te da se pridržava odgovarajućeg liječenja.

– Povremeni zdravstveni pregledi u vremenskim razmacima od najviše tri godine za vozača ili kandidata za vozača koji pripada prvoj skupini iz Pravilnika i jedne godine za vozača ili kandidata za vozače koji pripada drugoj skupini Pravilnika. Obvezni su za vozača ili kandidata za vozača koji se liječi od umjerenog ili ozbiljnog opstrukcijskog apnejičkog sindroma u svrhu utvrđivanja razine pridržavanja liječenja, potrebe za nastavkom liječenja i daljnjim pomnim praćenjem, zaključuje Marina Valek.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap