Donosimo 5 načina kako jednostavno možete zaustaviti hrkanje i konačno se naspavati

Ana Kanazir
18. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Hrkanje je zvuk koji proizlazi iz usta ili nosa kod spavanja. Česti je problem mnogih ljudi, a najčešće se pojavljuje nakon 60-te godine života. Dok nekima hrkanje predstavlja samo neugodu, nekima predstavlja pravi zdravstveni problem i može biti znak poremećaja spavanja apneje. Može se tretirati na razne načine, od kojih su neki jako jednostavni.

hrkanje

hrkanje | foto: Shvets production, pexels

Iako je češće kod muškaraca, postoji i mnogo žena koje imaju ovaj problem. Hrkanje može biti jako iritantno za osobu koja spava pored osobe koja hrče. Dobra vijest je da se hrkanje može tretirati. Nekada će pomoći promjena određenih životnih navika, a nekada će od pomoći biti jednostavno spavanje na strani. Kada hrkanje traje i nakon poduzetih promjena, potrebno je posjetiti liječnika.

Zbog čega dolazi do hrkanja?

Do hrkanja dolazi kada su začepljeni dišni putevi za vrijeme spavanja te nije omogućen protok zraka. Jednako tako, hrkanje se može pojaviti kao posljedica nekih drugih stanja kao što su:

  • pretilost
  • devijacija septuma
  • začepljenost nosa
  • apneja
  • genetska predispozicija
San i starija životna dob | Pexels
Problemi sa spavanjem? Evo koliko nam je sna potrebno sa 65 i više godina

Kako zaustaviti hrkanje?

Hrkanje se može zaustaviti i tretirati, ovisno o samom uzroku problema. Tako mogu pomoći jednostavne promjene u načinu spavanja ili kompletne promjene u načinu života:

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

1. Spavanje na stranu

Nekada do hrkanja dolazi zbog spavanja na krivoj strani. Spavanje na leđima može uzrokovati da jezik dođe bliže grlu pa se može onemogućiti protok zraka. Upravo zato je rješenje leći sa strane, na bok kako bi se lakše mogao udahnuti zrak.

2. Kvalitetan san

Možda zvuči jednostavno, ali nedostatak kvalitetnog sna je često glavni krivac za brojna stanja i probleme. Zato je važno da se uvijek naspavate, ali i da prije spavanja ne konzumirate alkohol koji također može potaknuti hrkanje. Ako niste sigurni koliko biste točno sati trebali spavati navečer, pogledajte ovdje. 

3. Smanjite višak kilograma

Smanjenje viška kilograma može jednako tako utjecati i na hrkanje. Odnosno, kod debljanja dolazi i do proširenja područja oko vrata pa može doći do težeg protoka zraka.

4. Koristite kapljice za nos
Ako imate probleme sa začepljenosti nosa, prije spavanja nekada možete koristiti i kapi za nos, a najbolja će biti fiziološka otopina. Pomoći može i inhaliranje sinusa.

5. Promijenite jastuk

Nekada je izvor problema vrlo jednostavan. Ovdje se može raditi o prašini i drugim alergenima koji se nalaze u vašem jastuku koji koristite svaku noć. Stavite jastuk povremeno na sunce, operite ga u perilici za rublje ili kupite novi jastuk.

U nekim slučajevima će pomoć biti jedino operacija, kao na primjer kod devijacije septuma.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Zamolite ljude koji spavaju s vama ili u vašoj blizini da vam kažu imate li nemiran san, ispuštate li možda čudne zvukove dok spavate ili ima li nepravilnosti u disanju. Kada hrkanje postane opasan problem i kada utječe na kvalitetu sna, ali i života, potrebno je posjetiti liječnika.

Donosimo 5 načina kako jednostavno možete zaustaviti hrkanje i konačno se naspavati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap