[FOTO] Skinut krov u potresu teško oštećenog zvonika sisačke katedrale

Jasmina Grgurić Zanze
10. siječnja 2021.
Foto dana
A- A+

Danima su trajale opsežne pripreme za skidanje krova sa zvonika sisačke katedrale koja je teško stradala u potresu. Krov je konačno skinut danas oko podne. Kapu visoku 14 metara težine oko 15 tona uklonili su vatrogasci. Sljedeća faza bit će spuštanje zvona, dok će se zvonik morati u narednim danima rastaviti ciglu po ciglu.

Foto: Sisačka biskupija

Krov u potresu teško oštećenog zvonika sisačke katedrale skinut je danas oko podne.

U nedjelju prijepodne  obavljene su i posljednje pripreme te je 14 metara visoka kapa koja teži oko 15 tona dizalicom spuštena na tlo ispred katedrale. Skidanju su prethodila tri dana priprema uz vrlo teške uvjete, a najzahtjevnije je bilo odvojiti konstrukciju krovišta od nosive konstrukcije kojim je bila vezana za zidani dio zvonika.

Skidanje su izvršili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i djelatnici tvrtke „Zagrebački mamut“ uz podršku tvrtke GME iz Siska.

“Sljedeća faza bit će spuštanje zvona, a zatim, budući da se za potresa cijeli zvonik odvojio od katedrale i nagnuo, a u gornjem dijelu pomak iznosi čak 25 centimetara, cijeli će se zvonik morati u narednim danima rastaviti ciglu po ciglu i spustiti. Budući da se u blizini katedrale nalaze drugi objekti Sisačke biskupije te stambene zgrade, to je jedini način da se na njima ne pričini nova šteta ili ugroze građani” – kazali su danas iz Sisačke biskupije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap